Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku

Matt

/ #135

2014-07-07 21:44

Premýšľal som, či vôbec mám právo sa do tejto debaty zapojiť, keďže už nejaký ten rok nie som v ECAV. Avšak mi bolo povedané o kauze p. Šefránka, ktorého osobne poznám. A asi nevydržím byť ticho.

Nuže, jeden z dôvodov môjho odchodu boli práve tieto mocenské boje, ktoré vracajú cirkev do čias stredovekých. Chýba už len to upalovanie na hraniciach za kacírstvo (teda podľa vrchnosti).

Spravil p. Šefránko chybu? Nuž, možno v tom, že nedal nič vedieť. Ja sa len pýtam, poškodil meno ECAV? Resp. niečo dôležitejšie. Spravil Bohu zlú reklamu? Nemyslím. Pokiaľ viem, nijak sa na tejto výmene neobohatil. Verím, že všetko spravil preto, aby ECAV v Dúbravke rástol. A ten zbor to riadne potreboval, o tom viem svoje, keďže som tam istý čas chodil.

Sme ľudia, chyby robíme. Ak by sme boli dokonalí, Pán Ježiš by sem nemusel prísť. Pán Ježíš nás naučil milovať. To, čo teraz stvára (iné slovo mi nenapadlo) vedenie ECAV je maximálny prejav arogancie, moci a tvrdého srdca. Môžem potvrdiť, že p. farár Šefránka je obľúbený a osobne som si cenil (a vlastne stále cením) každú jeho kázeň či radu. Žiaľ, aj on je len človek. Nemal by však býť náhodou ten, kto je reprezentantom cirkvi robiť do, čo by spravil Ježiš, t.j. preukázať milosrdenstvo?

A vôbec, pýtam sa, riešil niekto z kompetentných túto situáciu aj s tým, kto je hlavou cirkvi? A tým nemyslím p. Klátika, myslím tým Pána Ježiša. Lebo práve ten mi tu nejak chýba.

Na konci vyjadrenia ECAV je napísané následovné:,,cirkev sa od sveta odlišuje predovšetkým tým, že nerobí hanbu sebe ani Pánu Bohu." Nuž, asi vás sklamem. V poslednom čase vidím, že cirkev (a nebudem hovoriť že konkrétna denominácia a áno, zbor od zboru je iný) robí Bohu zlú reklamu a hanbu. Mam taký pocit, že formálna cirkevná vrchnosť tak nejak vystrnadila Pána z vedenia cirkvi a používa Ho ako pro-formu, len aby sa nepovedalo. Preto vyzývam nás ,,menejcenných," modlime sa za tieto situácie u Pána a pýtajme sa, čo ďalej.

Možno je trochu problém prečítať, čo myslím. Nuž, som lepší rečník ako písateľ. :)