Humanizácia pôrodu

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Humanizácia pôrodu.

mm

#1 prvych 100 dni

2014-05-04 07:49

podpisala som peticiu s 1 vyhradou - prezident nepodpisuje koalicnu zmluvu. navyse andrej kiska kandidoval ako nestranicky kandidat a svoju kampan postavil na nezavislosti od politickych stran

Hosť

#2

2014-05-04 20:09

tato peticia je uplne skvela a jedna z najdolezitejsich.Sama som v roku 2008 priviedla na svet dcerku v domacom prostredi a nastastie pre nas sme nemuseli odist po porode do nemocnice. V nemocnici som porodila svojho syna v roku 1998, takze mozem porovnavat. A pisem uprimne, do nemocnice by som uz svoje deti nikdy rodit nesla, ak by tehotenstvo prebiehalo normalne. Su to dva diametralne odlisne zazitky a porod doma, aj za asistencie porodnej asistentky bol nadherny zazitok.

Hosť

#3

2014-05-05 17:17

Drzim palce, pretoze nie je nic ludskejsie ako porod a neludske podmienky k nemu nepatria.

Hosť

#4

2014-05-05 17:55

Som za humanizaciu porodu. Zena ma v sebe prirodzene schopnost porodit a potrebuje v tom podporu. Viem ze nasi doktori uz dokazu skoro nemozne a dokazu zachranit deti ktore by sa bez odbornej starostlivosti nedozili ani dalsieho dna, no nejako to vzalo privysoku cenu, kde zena uz je len ten prostriedok cez ktory doktori privedu na svet dalsie dieta a podla nan sa tym o velmi vela uberame aj deti aj matky. Trba sa vratit k rpirodzenosti porodu a podporovat zenu aby porodila v co najprirodzenejsich podmienkach a polohach a povedzme si narovinu rodit oo leziacky so zdvyhnutymi nohami je este aj proti samotnej gravitacii ;)

Hosť

#5 5

2014-05-08 22:04

super peticia. Myslim ze by sa este malo zdoraznit, aby deti nevyvolavali /skodlivym syntetickym oxytocinom / vyvolavackam4 vtedy,ked nastane oficialny "termin". Ved tehotenstvo trva 38 az 42 tyydnov a termin je len priemer. Kazda zena je ina, niektora moze mat aj dlhsie cykly alebo to mat v rodine ze sa deti rodia neskor. Teraz najnovšie su vyskumy,ze teh.txzdne sa pocitaju inak,ze prve 2 tydne zena tehotna neni. Okrem toho, ked uz robia tolko tych vysetreni / z kt.vetsina je skodliva!/ , tak nech dokladne zistia ci je naozaj potrebne vyvolavat porod. A nech nevyvijaju natlak na zenu strašením. Mna strasili "poterminova tehotnost" "treba vyvolat" "dieta bude prenosene, pokrcene,vysusene,dlhe a chude, budu zle pqietoky, bude mat prera7tene nechtiky, plodova voda bude zakalena." nakoniec som porodila so spontannym zaciatkom porodu 2 tyzdne po predpokladanom termine. Ani jedno z toho cim ma strasili sa nestalo skutocnostou. Maly sa krasne dovyvijal v brusku a bol veľky. Poznam aj pqipad,ze zena prisla len na kontrolu a dr.povedal,ked uz ste tu tak vam to vyvolame. A dieta sa narodilo predcasne, nedovxvinute plucka a muselo ist do inkubatora. ...Taktiez by mali brat do uvahy intuiciu zeny. Ta je casto spolahlivejsia ako pristroje.

Hosť

#6

2014-05-10 08:24

konecne! dzim palce pre mamicky na Slovensku!

Hosť

#7

2014-05-10 12:38

Podpisane. Tiez som rodila v porodnom centre (orientovane na prirodzeny porod, epidural tam nedostanete) v Britanii, ktore bolo sucastou nemocnice. Na domaci porod som si pri prvom tehotenstve netrufla, ale aj ten bol jednou z moznosti. Pritomnost partnera/blizkej osoby sa vysoko odporuca, je to skoro povinnost, samozrejme bez poplatkov. Jedina porodna asistentka zvladla uplne vsetko, od emocionalnej podpory cez samotny porod, sitie az po starostlivost o babatko tesne po porode. O vsetkom som bola dopredu informovana. Akurat porod do vody mi nevysiel, ale to bolo na vine pocasie :) Kazda zena rodi v osobitnej miestnosti s en-suite toaletou a sprchou a vsetko je zadarmo. Takze zmena zakona na SK by urcite mala byt prioritou pre noveho prezidenta.

Hosť

#8

2014-05-10 17:32

Pôrod je pre ženu a jej muža snáď najdôležitejšou udalosťou v živote. Je to zároveň udalosť intímna, je to chvíľa, kedy sa puto medzi novonarodeným dieťaťom a jeho matkou a otcom ešte viac upevní. Nedôstojné zaobchádzanie s novopečenými matkami a hlavne nehumánny prístup lekárskeho personálu nepatrí do dnešnej doby, kedy sa už ľudia začínajú prebúdzať. Zrod nového života nie je choroba !

Hosť

#9

2014-05-11 10:17

Veľmi sa teším tejto petícii, pretože to ako prichádzame na svet ovplyvňuje náš celý život.
Mala som teraz zopár nepríjemných zážitkov s pôrodnicou v Banskej Štiavnici, kde sme asi pred 15 rokmi realizovali projekt jej humanizácie. Cítim sklamanie z prístupu personálu k rodičom a ostatným členom rodiny. Veľmi ma šokoval prístup k dulám, na ktoré sa personál nemocnice pozerá s úplným dešpektom. Je mi z toho smutno!!!!!

Hosť

#10

2014-05-12 13:08

Bojujem za všetky ženy a rodiny!

Hosť

#11

2014-05-12 16:18

Z vlastnej skusenosti viem ze je potrebne zmenit pristup k tehotnym zenam, a k porodu samotnemu. Potreba porodnych asistentiek a dul je prirodzena potreba zien pomahat zenam v tomto narocnom psychickom a fyzickom procese akym tehotenstvo a porod su.

Hosť

#12

2014-05-13 04:17

.
Hosťka skoro rodiaca :-)

#13 Rozširovanie petície

2014-05-13 10:26

Veľmi sa teším tomu, ako táto petícia narastá, mysliac na to všetko, čo je v slovenskom pôrodnictve inak než by malo byť a pre rodiny a rodiace sa dieťatko inak, než by im/mu bolo prínosom.
Chcem Vás len vyzvať, aby ste nezabudli rozširovať túto petíciu medzi všetkých Vašich príbuzných, známych, známe, kolegov, kolegyne. A hlavne nezabúdajte na otecka dieťatka, veď na počatie treba dvoch a ak zarátame aj všetkých (potencionálnych) oteckov, hneď máme 2-krát toľko podpisov :-)
Toto je o nás, nie o systéme, ukážme, že to naozaj chceme!

Hosť

#14

2014-05-13 20:49

Mám osobnú skúsenosť som matkou dcéry,ktorá rodila svoje dieťa doma ,je to podstatne pokojnejšie,kľudnejšie ,v domácej pohode pri svojich najbližších samozrejme pod dohľadom a veľmi kvalitnou asistenciou VŠ vzdelanej a skúsenej pôrodnej asistentky.

Hosť

#15

2014-05-15 14:03

Súhlasím a podporujem túto petíciu. Mám štyroch synov a veľmi by som si priala, aby moje budúce nevesty rodili za humánnejších podmienok ako ja.

Hosť

#16

2014-05-19 20:04

Som porodna asistentka a uvitala by som rozsirenie kompetencii.

Hosť

#17

2014-05-20 11:58

Treba s tým už niečo robit, super nápad :-)
ghgg

#18 Re: 5

2014-05-20 20:40

Moja zlata, ty uz nehul......sa preber,nevies co pises.....

Hosť

#19

2014-05-21 15:39

Je to uzasna, prospesna a dolezita vec. Zila som 20 rokov v cudzine, kde sa mi narodili obe deti a ked porovnavam, tak v zivote by som so ziadnou rodickou na Slovensku nemenila. Preto tuto peticiu schvalujem, podpisujem, aby aj slovenske zeny mohli konecne humannejsie prezivat svoje najkrajsie okamziky zivota.

Hosť

#20

2014-05-21 17:19

treba osvetu aj v tejto oblasti !!!

Hosť

#21

2014-05-21 18:38

Chcem veriť, že petícia veci posunie želaným smerom a pôrody zas budú pre všetky ženy silným, prirodzeným a dôstojným zážitkom, ktorého súčasťou bude aj to, že svoje dieťa bude mať vo svojom náručí bez akéhokoľvek prerušenia! Držím palce!

Hosť

#22

2014-05-25 05:59

Som veľmi rada, že môžem podpísať túto petíciu. Sama som zažila zlé zaobchádzanie pri pôrode môjho syna v nemocnici, pri ktorom som skoro prišla o život. A neželám nikomu aby sa mu to stalo vďaka nekompetencii personálu.

Hosť

#23

2014-05-25 14:50

Som za to aby mali ženy právo rozhodnúť sa ako a kde budú rodiť, a samozrejme ľudský prístup...

Hosť

#24

2014-05-26 11:08

Zmysluplna aktivita. Priznavam, ze ked sme zacinali s organizovanym "tlakom" na humanizovanie porodnictva a postavenie porodnej asistentky v SR, netusili sme, ze este aj po 25 rokoch od "padu zeleznej opony" budeme tak zalostne daleko za "zapadom" a to vratane Ciech. Roland Wagner, Pronatal.sk

Hosť

#25

2014-06-05 22:47

Bolo by dobre, keby sa k peticii vyjadrili aj nejaki schopni porodnini lekari. Ja nie som lekar, ale na niektore spominane temy som sa radila aj s veducou kurzu, kde som sa pripravovala na prvy porod, aj s dobrym znamym, ktory je detsky lekar, aj s porodnikom v nemocnici, aj s kamaratkami mamickami, ktore maju svoje skusenosti ako ja. A verte mi, je dobry dovod, preco sa porody presunuli do nemocnic. Ja som za poludstenie porodu a naslednu starostlivost o matku a dieta, ale citala som o nejednej zalobe na porodnu asitentku za to, ze dieta pri porode zomrelo - a zachranka nestihla prist vcas. Keby bolo zdravotnicke zariadenie a pristroje viac "po ruke", tak by dieta zachranili. Ja osobne by som porod doma neriskovala. Paci sa mi napad, ze by sa vytvorilo nejake centrum, ktore by bolo sucastou nemocnice, ale bolo by prisposobene potrebam matiek a deticiek, bolo by take domackejsie. (To by sa vlastne zislo kazdemu nemocnicnemu oddeleniu :)
Ja som pocas porodu mala stastie na skvele sestricky aj lekarku, ale na novorodeneckom oddeleni to uz nebolo take ruzove - dve-tri sestricky na vyse dvadsat deti a pritom jedna odbehovala k porodom. Jednoducho na nas nemali cas... ved to ani nebolo v ludskych silach. Chybal personal...
Tema o nastrihu je velmi kontroverzna - su na to dovody a nie je to uplne zbytocny zakrok (ako sa pise v peticii). Mne to napriklad nestihli urobit, tlacila som priskoro, a potrhala som sa tak, ze pre mna bolo sitie horsie ako porod.
Najviac mi vsak vadilo to, ze mi dcerku hned vzali umyt, na chvilku ju doniesli ukazat a potom som ju videla az po par hodinach. Toto mi bolo naozaj luto. Myslim, ze mame naozaj co dohanat... S niektorymi bodmi v peticii nesuhlasim, zda sa mi velmi jednostranna, neobjektivna. Ale uvitam kazdy krok spat, kazde zlepsenie :) Lenka