Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku.

petičiar

#1

2014-06-25 18:46

Sledujte FBstránku ,,Ako ďaľej v ECAV" i ďaľšie stránky.Bude aj papierová verzia, ktou bude možné podpisovať v cirkevných zboroch ECAV.

Hosť

#2 Re:

2014-06-25 20:34

#1: petičiar -

Vyhlasenie je dost vseobecne.
Nejake dalsie info? Co p. farar Sefranko kritizoval?
Da sa dostat ku kritizovanemu clanku v Evanjelickom posli?

odpovedajuci

#3 info o br. Sefrankovi

2014-06-25 20:45

Br. farar Sefranko nic nekritizoval. bol zbaveny vsetkych funkcii v ECAV vratane zboroveho farara. Ostal namestnym fararom v CZ BA Legionarska. Mame za to, ze pri tom boli porusene viacere cirkevne predpisy. Napr. predpis hovori o "zbaveni funkcie". On bol zbaveny vsetkych funkcii. Neboli brane do uvahy uznesenia nizsich organov, ani relevantne dokazy. Slo o majetkove veci a niektore dokumenty su napr. na tomto odkaze. https://sites.google.com/site/evanjelickaverejnost/pripad-bratislava
-r-

#4 Útočná všeobecnosť o EPST (v prvej vete)

2014-06-25 21:44

Ostal som prekvapený formuláciou odseku o EPST. Kritizovať celkový obsah časopisu je dosť odvážne. Tak isto aj prácu redakcie - predpokladám, že majú za čas svojej pôsobnosti na svedomí aj nejakú dobrú robotu. Sporné články poznám. Klamstvá i zavádzajúce polopravdy v nich obsiahnuté sú čiernou stránkou novinárčiny aj ľudskosti a bytostne s nimi nesúhlasím. No nečítam časopis ako celok, preto je mi ťažké súhlasiť a podpísať sa pod prvú vetu, ktorá je všeobecnou a nepokoj podnecujúcou kritikou redakcie. (Mňa by sa tá veta dotkla viac, ako tá druhá pravdivá)

Hosť

#5 Re: Útočná všeobecnosť o EPST (v prvej vete)

2014-06-25 22:13

#4: -r- - Útočná všeobecnosť o EPST (v prvej vete)

Toto sú kresťanské noviny a nie bulvár. Takže "klamstvá a zavádzajúce polopravdy" v ňom nemajú mať miesto. Sú "čiernou stránkou novinárčiny" v tomto svete, ktorému sa my "nemáme pripodobňovať,ale sa máme premeniť obnovením mysle, aby sme vedeli rozpoznať,čo je vôľa Božia,totiž, čo je dobré, milé a dokonalé." (Rímskym 12,2)


Hosť

#6

2014-06-26 04:28

Hoci nie som formalne clenom ECAV, sledujem dianie cirkvi, mam ku nej intenzivny vztah. Protestujem proti nelegitimnemu postupu GB, ktoreho som sam obetou skorsieho data. Podporujem evanjeliove a evanjelicke zasady a potencial ECAV na Sk, ktore su vsak za posledne roky dusene gen. vedenim cirkvi. Prosim organizatorov peticie o  preformulovanie jej clensta. Maros Sefranko je znamy aj za hranicami ECAV a iste ho podporia aj neevanjelici.

JH z BA

#7 jemnejsia formulacia

2014-06-26 06:12

uvital by som aj miernejsie formulovanu verziu.... kt. by sa viaceri nehanbili a nebali podpisat
napr:
- prvy odstavec formulovany opatrnejsie, aby forulaciu overil pravnik, ci tam nie su nepresnosti
- protest voči obsahu týždenníka EPST >> znepokojenie a nesuhlas s obsahom niektorych clankouv...a zneuzivanie jeho postavenia a poslania na sirenie osocujucich a casto zle podlozenych informacii

Hosť

#8

2014-06-26 07:34

Podpísal som, - pretože si myslím, že je potrebné rozprávať v cirkvi o situácii, je potrebné vyjasniť veci...- ale s určitými výhradami.
-Jednali už tvorcovia petície s gen. predsedníctvom a presbyterstvom a majú ich odmietavé stanovisko?
-jednali tvorcovia petície s redakciou EP a majú jej zamietavé vyjadrenie?
-aké ciele chcú petíciou dosiahnúť - mohli by tam byť konkrétne návrhy na ďalšie kroky...
Napr. vybrať z podpisujúcich zástupcov a na určitej úrovni jednať s vedením ECAV - predsedníctvom a presbyterstvom. Možno v Bratislave, v Martine, Prešove, Zvolene...
-o takých jednaniach informovať ev. verejnosť v EP a najmä o výsledkoch takého jednania...
-cieľom by malo byť ozdravenie "ovzdušia" v cirkvi.. dosiahnúť jednotu ducha vo zväzku pokoja... nie unoformitu, nie diktatúru, ale dostatočný priestor na vyjadrenie svojich, aj odlišných, názorov bez obáv o postih... Možno dosiahnúť väčšiu transparentnosť života v cirkvi.... Jedným z cieľov by mohlo byť "rozšírenie bohoslužobného priestoru", aby sme dávali viac priestoru aj "rozličnosti jazykov", ako spievame v predspeve - má ísť o jednodnotu ducha - s tým, že sme reformačnou cirkvou a je nám jasný odkaz reformácie. To znamená duchovný odkaz, ktorý nie je dogmou po formálnej stránke....Aby sme neboli ako kedysi komunisti, ktorí neustále citovali Lenina, ale pritom málokto poznal jeho spisy. Teda nie citovať Luthera, ale žiť v reformačnom odkaze - o tom by sme mali možno viacej písať a hovoriť..
-Prajem nám všetkým, aby aj táto petícia poslúžila k zlepšeniu atmosféry v cirkvi, k bratsko-sesterskej úcte a spolupráci - k jednote v rozličnosti, k jednote v Ježišovi kristovi, našom Pánovi. Jozef Grexa, ev. farárv.v.


Hosť

#9

2014-06-26 08:07

Možno by som aj ja Vyhlásenie formuloval trošku inak, ale v podstate s ním súhlasím. Predovšetkým však poznám postoje a konanie viacerých signatárov, ktorých si veľmi vážim. Navyše osobne a dôverne poznám príbehy viacerých evanjelických farárov, ktorí boli v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch perzekvovaní, väznení a celý svoj život (aj po roku 1989) úprimne usilovali o obrodu ECAV.

Hosť

#10

2014-06-26 08:26

Konečne sa niekto podujal riešiť neúnosnú a takmer neriešiteľnú situáciu v cirkvi.Plne to podporujem.

Hosť

#11

2014-06-26 08:35

je to v rukach Božich

Hosť

#12

2014-06-26 08:43

Mala som možnosť pocítiť takéto poniženie od vedena ECAV na vlatne koži a preto veľmi súcitim s bratom farárom, želám mu veľa trpozlivosti a Božieho požehnania,my sa prisdame modlidbami , verím že milostivý Pán Boh ich vypočuje.POžehnaný deŇ

Hosť

#13

2014-06-26 09:26

Bohuzial aj cirkev sa dala vtiahnut do svetskych praktik moci, ale myslim aj na vsetky tie zakony, ktore nam podsunul svet. Som zastanca meritorneho rozhodovania vo veciach, zastancom pravdy, ktora je len jedna a nie respektovania casto hlupych predpisov a nariadeni. Potom sa vytvara priestor pre pravnikov, ktori tak ako ovladaju cely stat napokon ovplyvnuju aj viditelnu cirkev.
Jaki

#14

2014-06-26 10:02

I keď som sa nezapájal a ani nekomentoval dianie v ev.cirkvi a.v., jednoducho nemôžem mlčať a aspoň takto podporiť spravodlivosť tak, ako som to spravil pri p. farárovi Hvožďarovi - Vrbovce.
Čím je to, že po nástupe GB sa začala ev. cirkev radikalizovať a centralizovať, že prestala načúvať svojim veriacim a - žiaľ, začalo sa vedenie uzatvárať do seba?!!!...
Vážil som si ev. cirkev, lebo bola vždy otvorená...pár rokov už nie je.
Ak si vedenie ev.cirkvi myslí, že v 21.st. môže uplatňovať diktát, tak mi je ľúto jej veriacich.
Nastúpila cestu k úpadku tak, ako katolícka...škoda...

Hosť

#15 Re: Ako ďalej v ECAV nie je dostupná všetkým podporovateľom Vyhlásenia

2014-06-26 10:14

Tomas

#16 Re: Re: Ako ďalej v ECAV nie je dostupná všetkým podporovateľom Vyhlásenia

2014-06-26 10:29

Tomas

#17 Re: Útočná všeobecnosť o EPST (v prvej vete)

2014-06-26 10:34


Hosť

#18

2014-06-26 11:05

J.B.Hroboň v relácii Pod lampou(2004)na otázku, či má cirkev budúcnosť, povedal: To nadšenie, ktoré tam musí byť, nevydržalo dlho ani prvotnej cirkvi. Ale keďže na začiatku tam bolo, aj keď sa to "jedno srdce a jedna duša" - ako to bolo v skratke charakterizované - neskôr začalo kaziť, ťahá nás to tam, provokuje, nenecháva nás to dobre spať,ale svieti nám to ako nedostižný ideál. Myslím si, že aj keď sa stala z toho "inštitúcia", musí to byť vyvážené tým, čo robí cirkev cirkvou - to znamená? láskou, nadšením, horlivosťou, spontánnosťou. Nie tak,že to niekto prikazuje, že ma za to niekto platí. Ak táto inštitúcia zanedbá tento prvok, ktorý je rodine vlastný a bez ktorého si neviem dobrú rodinu predstaviť, tak je zle! Takisto ako keď učenie ubíja vieru. Keď je to vyvážené - ten prvoradý a charizmatický charakter cirkvi, a potom aj jej dobrá štruktúra, ktorá je tiež darom Ducha Svätého, lebo jeho štruktúry sú najideálnejšie, tak je všetko v poriadku. Ale zdá sa mi, že dnes to v poriadku nie je...V evanjeliu je napísané, že Boh je láska a my sa máme milovať ako Kristus miloval nás. To sa ešte nenaplnilo, to je pred nami...Toľko JBH. A ja sa pre toto ozývam, podpisuje stokrát petíciu a prosím našu "ištitúciu", aby tu bola povzbudzovateľkou rodiny, ktorá ctí Zákony aj Písmo sväté a všetko, čo urobilo z roztrúsených ovečiek veľkú rodinu našej fungujúcej evanjelickej cirkvi. Zuzana Bukovská
Jakub K

#19 Re: link prosim

2014-06-26 14:02

#1: petičiar -

Ahoj, mozes poslat link na tu FB stranku alebo ine relevantne webstranky? Na FB som nic take nenasiel.

Tomas

#20 Re: Re: link prosim

2014-06-26 14:12

brat

#21 Re: Re:

2014-06-26 17:45

#2: - Re:

Pravdou je, že br. farár Šefranko skutočne kritizoval - presnejšie povedané pomenoval (pred časom) mnohé veci a spôsoby v cirkvi pravým menom. Jeho kritický článok - články(?) však v EPST uverejnené neboli.

Viď napr. http://evanjelikdnes.wordpress.com/

To, čo sa s ním teraz v cirkvi deje vnímajú mnohí ako reakciu - "odpoveď dotknutých".

brat

#22 Re: jemnejsia formulacia

2014-06-26 18:05

#7: JH z BA - jemnejsia formulacia

Pri takýchto dokumentoch, ktoré sú navyše tvorené na "jednorazovom" stretnutí - myslím si, že je priam nemožné sformulovať text tak, aby sa aj s jeho presným (detailným) znením úplne stotožnil každý, komu je posolstvo - "duch" (nie litera) toho dokumentu blízky. Nie sú to nejaké stanovy... ktoré by bolo treba právnikmi dopracovať.

Oceňujem, že sa toľko ľudí na jednom stretnutí zhodlo na takom spoločnom vyhlásení a dalo k nemu svoj podpis. Takmer polovicu z nich osobne poznám a vážim si ich. Modlím sa aj za vedenie cirkvi, aby bolo ochotné aj počúvať a premýšľať.

Ján Eľko

#23 porovnanie s CZ Myjava...

2014-06-26 19:37

Ak sa dlhodobá duchovná, morálna a hospodárska brutálna DEVASTÁCIA myjavského CZ po mnohých upozorneniach niekoľkým biskupom a dozorcom toleruje myjavským farárom, tak si neviem predstaviť, čo mohol urobiť tento človek...

Ján Eľko, bývalý sen.dozorca MyS, "odídený" z CZ Myjava, v súčasnosti na základe "cirkevnej ústavy" nie člen ECAV...

:)

#24 Re: porovnanie s CZ Myjava...

2014-06-26 20:57


Hosť

#25

2014-06-27 04:37

Bolia ma rozkoly v cirkevných zboroch aj medzi zbormi a vedením ECAV. Sme kresťania, správajme sa čestne k sestrám a bratom blízkym aj vzdialeným, k sebe a k Bohu.