Otvorený list ministrovi zdravotníctva od pacientov s diabetom


Hosť

/ #13 RE. #12

2014-12-03 19:51

Poskytovanie bulletinov diabetológom, aby ich ukazovali svojim pacientom je od veci. Môže byť vynájdený hocijaký vynález v prospech pacientov, ale pokiaľ neprejde klinickými skúškami a pokým o jeho zaregistrovanie u národného kontrolného úradu, ako je v USA FDA a v SR zasa ŠÚKL, nepožiada výrobca, alebo ním splnomocnený zástupca (väčšinou miestne pôsobiaci distribútor/predajca) nemôže začať legislatívny proces registrácie zdravotníckej pomôcky, alebo lieku v danej krajine. A to ani vtedy keď táto pomôcka, alebo liek má CE certifikát, o ich schválení totiž rozhodujú národné kontrolné úrady.

Ministerstvo a ani lekári (pokiaľ nie su pracovníkmi firmy vyrábajúcej/dovážajúcej/distribuujúcej konkrétnu zdravotnícku pomôcku), nemajú zo zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach právomoc na navrhovoanie toho čo má byť registrované na území SR ako zdravotnícka pomôcka, alebo liek.

A aj keď je zdravotnícka pomôcka už zaregistrovaná a má pridelený kód ŠÚKL, tak ju lekár pacientovi ešte nemôže predpísať, môže mu ju iba odporúčať a pacient si ju hradí v plnej výške.

Na čiastočnú, resp. plnú úhradu zo zdravotného poistenia musí výrobca, alebo jeho splnomocnený zástupca žiadať o zaradenie zdravotníckej pomôcky do Zoznamu kategorizovaných zdravotníckych pomôcok.

A až po zaradení zdravotníckej pomôcky do tohto zoznamu ju môže lekár predpisovať svojim pacientom a to v množstve určenom množstevnými limitmi kategorizácie zdravotníckych pomôcok a iba za predpokladu, že pacient spĺňa kritériá pre predpisovanie daného typu zdravotníckej pomôcky definované pre danú skupinu zdravotníckych pomôcok.

Ešte raz opakujem, ministerstvo, lekári a ani samotní pacienti nemôžu podľa zákona o liekoch a zdravotníckych pomôcok navrhovať, ktorá pomôcka, alebo liek má byť zaradený do evidencie ŠÚKL, alebo do zoznamu kategorizovaných liekov, alebo zdravotníckych pomôcok. O toto môže žiadať iba výrobca, alebo ním poverený zástupca. Ak by to malo byť umožnené pracovníkom ministerstva, lekárom, pacientom, alebo zdravotným poisťovniam, bolo by nutné zmeniť tento zákon, tak aby to umožňoval...