Zákaz vývozu zbraní do politicky nespoľahlivých krajín

My, dole podpísaní občania Slovenskej republiky, touto petíciou žiadame vládu Slovenskej republiky, aby sprísnila zákony, ktoré umožňujú vývoz zbraní do politicky nestabilných krajín v oblasti Blízkeho Východu a severnej Afriky. Konkrétne ide o tieto štáty: Turecko, Sýria, Irak, Irán, Jordánsko, Libanon, Saudská Arábia, Katar, Bahrajn, Jemen, Omán, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Egypt, Lýbia, Tunisko, Alžírsko, Maroko. Podľa zistení Balkánskeho združenia investigatívnych novinárov (Balkan Investigative Reporting Network skr. BIRN) a Centra pre výskum korupcie a organizovaného zločinu (Organised Crime and Corruption Reporting Project skr. OCCRP) Slovensko v rokoch 2012 - 2016 vyviezlo na Blízky Východ zbrane v hodnote 192 mil.€. I keď jednoznačný dôkaz, že tieto zbrane skončili vo vojnou zmietanej Sýrii neexistuje, naznačuje tomu viacero skutočností. Jednou z nich je napr. to, že Saudská Arábia, ktorá pri 30 miliónoch obyvateľov má tretie najvyššie výdavky na armádu po USA a Číne (vyššie ako Rusko !), má záujem o zastaralé zbrane vyvinuté v sovietskom bloku počas studenej vojny. Ďalším dôležitým faktom zmieneným v správe OCCRP a BIRN je výrazný vzostup objemu zbraní vyvezených zo strednej a východnej Európy do konfliktného regiónu po roku 2012. Vzhľadom k tomu, že efektívna kontrola, ktorá by overila, či nedochádza k reexportu vyvezených zbraní, by z pohľadu Slovenska bola pomerne komplikovaná vzhľadom na kultúrnu a jazykovú odlišnosť ako i geografickú polohu, považujeme za pragmatickejšie riešenie zakázať vývoz do spomenutých krajín plošne. Bol by to aj morálne konzistentný postoj, nakoľko väčšina Slovákov odmieta migrantov. Problém utečencov je potrebné riešit komplexne. Toto opatrenie by prispelo k zvýšeniu stability v regióne Blízkeho Východu a severnej Afriky, čo by sa následne prejavilo aj na počtoch utečencov smerujúcich do EÚ. Zároveň by tým by vládna strana SMER naplnila svoj predvolebný sľub, ktorým je ochrana Slovenska pre nelegálnymi migrantmi.

Na týchto stránkach je možné nájsť viac informácií k tejto téme:

Makin a Killing: the 1.2 Billion Euro Arms Pipeline to Middle East

Ficova vláda povolila vývoz desaťtisícov zbraní, raketometov aj pušiek, asi končia v Sýrii