VYHLÁSENIE UMELECKEJ OBCE

Vážení priatelia,

súčasná politická situácia núti aj nás, umelcov, zaujať jasné stanovisko. Vyjadrujeme ho jasne v našom Vyhlásení umeleckej obce k súčasnej politickej a spoločenskej situácii. Dnes je pod výzvou podpísaných už vyše 200 umelcov, vrátane takých mien, akými sú herci Emília Vášáryová, Emil Horváth, Róbert Roth, Lukáš Latinák, Petra Polnišová, Henrieta Mickovičová, hviezdy operných scén Dalibor Jenis a Linda Ballová,  výtvarníci Jana Brisudová, Peter Horváth, či raper Suvereno.

Výzvu však môžete podporiť všetci.  Prosím, vyplňte pozorne všetky políčka.

Ďakujeme za podporu.

VYHLÁSENIE UMELECKEJ OBCE K SÚČASNEJ POLITICKEJ A SPOLOČENSKEJ SITUÁCII NA SLOVENSKU.

Viaceré okolnosti, ktoré sa v posledných týždňoch udiali na Slovensku, aj nás, umelcov, nútia zaujať jednoznačné stanovisko k politickej a spoločenskej situácii v našej krajine.  Už sa nemôžeme len prizerať morálnemu marazmu, v ktorom sa brodí celá spoločnosť. Parlamentné voľby ukázali zúfalstvo a pocit beznádeje vo vieru v politiku a v ich zástupcov. Jedným z výsledkov je aj fakt, že do parlamentu sa dostala strana, ktorá je spájaná s extrémizmom a fašizmom.

Aktuálna situácia nás konfrontuje s reálnymi otázkami, prečo sme zostali vývojom zaskočení, rozčarovaní, keď tieto nálady v spoločnosti boli zreteľné už dlhodobo. Prečo v súčasnosti hľadáme dôvody a motívy, ktoré na Slovensko vrátili pachuť Tisovho Slovenského štátu.

Posledné roky vysoké školy či vedecké inštitúcie realizovali množstvo výskumov verejnej mienky, ktoré mapovali nálady mladých ľudí. Aj keď výsledky boli alarmujúce, pozornosť zo strany politikov a médií bola nulová. Nedá sa inak vysvetliť, že pred 2 rokmi len 2% mladých ľudí boli spokojné s demokraciou a len 12% negatívne vnímalo slovo fašizmus alebo nacizmus. Reálne čísla zo slovenských webov nás usvedčili. Reálne čísla, ktoré odrážajú pravdivý obraz nálad v spoločnosti.

Za posledných 20 rokov sme sa my, umelci, nepostavili za žiaden politický názor, či presvedčenie.  Ale nastal náš čas. Z tohto miesta vysielame jasný odkaz vláde, že už sa nemienime prizerať na to, kam naša krajina kráča.

Politické pseudoelity bývalej vlády svojou rétorikou – svojimi vyjadrenia vypustili démonov z fľaše. Zatvárali oči pred realitou, ktorá bola tak zjavná. Zatvárali oči pred ľuďmi, ktorí prežívali deň po dni a svoje nádeje vkladali do jednoduchých a radikálnych riešení. Zabudli na ľudí. Šírili nepravdy, polopravdy a strach.

My, umelci, sme prestali byť morálnymi vzormi. Schovávať nás do skrine nepotrebnej nadstavby sa už stáva zvykom. Ale aj my toho máme dosť. Preto sme odhodlaní opäť sa postaviť na čelo barikád, vrátiť  morálne vzory do spoločnosti a ak toho aj naďalej nebudú schopné politické strany, musia to spraviť kultúrne elity. Nesúhlasíme so zložením súčasnej vládnej garnitúry, ale budeme sa s tým musieť na určitý čas naučiť žiť. Ale pripravte sa na to, že odteraz budeme neustále poukazovať na vaše prešľapy, neriešené problémy, pokúsime sa zbúrať  predsudky a nastaviť morálnu latku spoločnosti tak vysoko, ako to len pôjde. Veríme, že k našej iniciatíve sa pridajú nielen umelci, herci, speváci, slobodné profesie, ktorým to už nie je jedno, ale pridajú sa aj novinári, učitelia, aj samotní politici. Vidíme priestor pre zmenu, no musíme začať sami od seba. A Vám vo vláde, na ministerstvách, v štátnych úradoch odkazujeme len jedno – budeme vás sledovať! Dali ste nám množstvo sľubov. Je čas ich začať dodržiavať!

V Bratislave 16. Marca 2016

Róbert Halák