Petícia za UDRŽATEĽNÉ PRÍRODNÉ PARKY – Perspektíva a budúcnosť ochrániť Slovensko pred zmenou klímy ochrániť prírodu aj ľudí

My, občania Slovenskej republiky podporujeme vznik ŽIVÝCH – UDRŽATEĽNÝCH PRÍRODNÝCH PARKOV podľa kritérií, ktoré presadzuje a podporuje Medzinárodná únia na ochranu prírody (IUCN) v týchto bodoch:

1.     Podporujeme miestne obyvateľstvo, ktoré vyjadruje vôľu na území PRÍRODNÝCH PARKOV udržiavať živé, harmonické, vitálne územia odolné klimatickej zmene s ľudskými zásahmi, ktoré budú prispievať k zveľaďovaní prírodného a kultúrneho dedičstva našich najvzácnejších území.

2.     Podporujeme taký aktívny spôsob života a činnosti v územiach okolo PRÍRODNÝCH PARKOV, ktoré sú v súlade so záujmami ochrany a obnovy rôznorodosti prírodného dedičstva s udržovaním tradičnej sociálnej a kultúrnej hierarchie obyvateľstva obcí žijúcich v blízkom okolí PRÍRODNÝCH PARKOV.

3.     Podporujeme miestne obyvateľstvo, ktoré na území PRÍRODNÝCH PARKOV ponúkajú také  turistické a rekreačné služby, ktoré citlivo a harmonický rešpektujú špecifické vlastnosti územia tak, aby prinášali domácemu obyvateľstvu trvalý osoh a výhody z využívania prírodných zdrojov.

4.     Podporujeme miestnych ľudí, ktorí sami vyjadrujú vôľu spravovať PRÍRODNĚ PARKY, aby spolu s municipalitami  a ostatnými zainteresovanými v dotknutých územiach v spolupráci so župami a odborným dohľadom verejnej správy pre oblasť štátnej ochrany prírody, poľnohospodárstva a lesohospodárstva územia spravovali.

5.     Podporujeme, aby na Slovensku bola Európska ekologická dohoda realizovaná v tolerancii a  solidarite všetkých zainteresovaných vzájomným rešpektom a úctou, aby sme aktívne spolupracovali na riešeniach, ktoré budú v prospech nás všetkých pre záchranu jedinečného prírodného dedičstva aj pre budúce generácie, tak ako nás v tom podporuje aj Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. To nás môže všetkých priviesť k zamysleniu sa nad tým, ako zlepšiť náš spôsob života a rozvinúť kvalitu života nie na polarizácii spoločnosti, ale na partnerskej spolupráci ľudí v zdravej krajine a živých lesoch.

6.     Podporujeme Slovenskú klimatickú dohodu o PRÍRODNÝCH PARKOCH, keďže Iba jedno percento finančných zdrojov na globálnu klimatickú krízu ide na obnovu poškodenej prírody, napriek tomu, že riešenia založené na obnove poškodenej prírody patria k najlacnejším spôsobom ukladania uhlíka z atmosféry a ochrane divej zveri. Preto podporujeme takú Slovenskú klimatickú dohodu, ktorá pomôže nám obnoviť a oživiť chorľavé a umierajúce PRÍRODNÉ PARKY, aby sme mohli ukázať cestu naším partnerom v spoločnom Európskom dome, že je možné a aj správne dávať miestnym obyvateľom príležitosť si obnovovať prírodné dedičstvo aj v záujme ozdravovania klímy.

7.     Výsadba stromov patrí k riešeniam založených na prírode a podporuje biodiverzitu i ukladanie uhlíka do živých ekosystémov iba vtedy, keď ekosystémy majú  dostatok vody na fotosyntézu. Preto podporujeme také riešenia v PRÍRODNÝCH PARKOCH, ktoré dajú miestnym obyvateľom príležitosť zveľaďovať svoje prírodné dedičstvo prostredníctvom zastavenia vysušovania vytváraním mokradí i vodozádržných opatrení v poškodenej krajine, aby naše PRÍRODNÉ PARKY boli šťavnato zelené, plné života, bohaté na zver a obnovili klimatické pľúca Slovenska i Európy. ano.png

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska    Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom oprávňujem ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.