Petícia za sprístupnenie pozemkov Hl. mesta Bratislava, parc. č. 5148/2 a 5148/3 pre verejnosť alebo OZ a zrušenie oplotenia

Petícia za sprístupnenie pozemkov Hl. mesta Bratislava, parc. č. 5148/2 a 5148/3 pre verejnosť alebo OZ a zrušenie oplotenia

Vážený pán primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ing. arch. Matúš Vallo, my, dole podpísaní občania, vlastníci bytov a rodinných domov a/alebo obyvatelia na Geologickej a Priekopníckej ul. ako aj obyvatelia Podunajských Biskupíc, Vrakune, Ružinova, ako aj spoluobčania zo širokého okolia hlavného mesta Bratislava, ktorí využívajú Geologickú ul. a Vrakunskú ul. ako cestu pre svoju prepravu do mesta alebo z mesta, v zmysle petičného práva

žiadame o sprístupnenie pozemkov Hl. mesta Bratislava, parc. č. 5148/2 a 5148/3 pre verejnosť alebo OZ a zrušenie oplotenia okolo daných pozemkov (na ul Vrakunská a Geologická) z nasledovných dôvodov:

1.     pozemky Hl. mesta Bratislava s parc.č. 5148/2 a 5148/3  (viď. obrázok 1, 2 a 3) boli dané do dlhodobého prenájmu s charakteristikou druhu pozemku ako záhrada bývalému vlastníkovi rodinného domu na pozemkoch s parc. č.5148/1, 5147/1 a 5147/2, čím plnili a dotvárali funkciu rodinného domu. Nakoľko v súčasnosti vlastní tieto a ďalšie okolité pozemky  fi AKIF, s.r.o., ktorá plánuje zrealizovať na pozemkoch bývalého rodinného domu bytovú výstavbu „Bytový dom Geologická“ (27 bytov a 40 parkovacích miest), máme za to, že funkcia vyššie uvedených pozemkov Hl. mesta Bratislava stráca na význame ako druh pozemku „ZÁHRADA“ relevantnosť. Súčasne podľa Katastrálnej mapy Bratislavy ďalšie okolité bytové domy (Vrakunská 7, Podunajská 1-5), ktoré boli postavené na pozemkoch rodinných domov alebo záhrad, majú pozemky v správe Hl. mesta Bratislava, ktoré obkolesujú dané bytové domy, voľne prístupné verejnosti.

Obrázok č. 1,2 – výpis z Katastrálnej mapy Bratislavy – pozemky s parc.č.5148/2 a 5148/3 evidované vo vlastníctve Hl. m. Bratislavy

Obrázok č. 2 – situačný pohľad na plánovanú výstavbu / pozemky Hl. m. Bratislavy ( Čierna farba – pozemok pre výstavbu   /    Žltá farba – 2 pozemky Hl. m. Bratislavy, ktoré spolu ešte stále tvoria jeden celok oplotený plotom od Vrakunskej ul. ku Geologickej ul.)

Obrázok č. 3 – bývalý pozemok RD s oplotením a aktuálna situácia po zbúraní RD – oplotenie stále ostalo

2.     v súčasnosti vlastník pozemkov zrealizoval neoprávnene výrub stromov aj na pozemkoch Hl. mesta Bratislavy (nakoľko stavebné povolenie nenadobudlo právoplatnosť) a súčasne využíva tieto pozemky s funkciou záhrady na stavebné práce ako stavenisko (viď. obrázok 4 a 5)

Obrázok č. 4  - výrub stromov na pozemku Hl. m. Bratislava ( foto pôvodného stromu, ktorý sa nachádzal na pozemku a jeho výrub a tiež výrub ďalších stromov)

Obrázok č. 5  - pozemky Hl. m. Bratislava ako stavenisko

3.     dlhodobo neriešená ZLÁ DOPRAVNÁ SITUÁCIA a  MNOŽSTVO KOLÍZIÍ či DOPRAVNÝCH NEHÔD (viď. obrázok 6), ktoré sú spôsobené zle umiestneným dopravným značením a neupraveným značením na vozovke, zvýšenou rýchlosťou (pôvodne bola obmedzená rýchlosť na 40 km/h), ako aj existujúcim dreveným oplotením spolu s rozvodnou skriňou (Vrakunská ul. a čiastočne Geologická ul.) v križovatke Geologická-Vrakunská-Boreková spolu zapríčiňujú:

Obrázok č. 6 – Dopravná nehoda z 21.2.2022 / auto s chodcom (v tom čase bol hlavný priechod pre chodcov nenamaľovaný)

-        zlú viditeľnosť pri vychádzaní z Geologickej ulice, v oboch smeroch, ale najmä v smere doľava na Podunajskú ul. / Lidl – vychádzajúce autá musia zastať sčasti až na priechode pre chodcov  a sčasti až priamo v hlavnej ceste (viď. obrázok 7)

Obrázok č. 7 – Zlá viditeľnosť pri vychádzaní z Geologickej ulice pohľad vodiča z auta pri výjazde doľava – kvôli oploteniu a rozvodnej skrini takmer nič nevidí, a v prípade, že sa na chodníku nachádza chodec, musí sa úplne vysunúť do hlavnej cesty

-        minimálnu viditeľnosť na priechod pre chodcov (doteraz nenamaľovaný) a oproti idúce vychádzajúce autá pri vchádzaní na Geologickú ul. (tento priechod slúži na prechádzanie na protiľahlú stranu ulice od zastávky MHD hlavne pre mamičky s kočíkmi, vozíčkarov, skupiny osôb, pretože chodník priamo od zastávky na Geologickú ul. je nevyhovujúci rozmermi a umiestnením značiek, či stĺpov elektrického vedenia s rozvodnou skriňou – viď. obrázok 8)

Obrázok č. 8 – Chodník od zastávky MHD, ktorý nemá vyhovujúcu šírku a sú v ňom umiestnené dopravné značky a elektrický stĺp s vytŕčajúcou rozvodnou skriňou brániaci prechádzaniu po chodníku od zastávky

-        naplánovaný vjazd/výjazd do Bytového domu Geologická (viď. obrázok 9) je navrhnutý priamo za priechodom pre chodcov, kde sa ešte zvyšuje predpoklad kolízií medzi vozidlami a chodcami, pretože vjazd/výjazd má byť pre 40 áut s elektrickou posuvnou bránou, a teda čakacou dobou na otvorenie minimálne 30 sekúnd, čím bude stojacie auto vytvárať prekážku v doprave, ale nebude ho vidieť a stavebník počíta s jestvujúcim oplotením aj naďalej

Obrázok č. 9 – Naplánovaný vjazd/výjazd priamo za priechodom podľa projektu

-        nedodržiavanie bezpečnosti a porušovanie zákonov pri práci zo strany stavebníka (viď obrázok 10) – neoznačenie cesty, že prebiehajú práce, ako aj vjazd a výjazd vozidiel zo stavby, umiestňovanie rôznych neoznačených áut / kontajnerov, čím stavebník spôsobuje veľké komplikácie a kolízie pri vjazde / výjazde z/do Geologickej ul., ako aj znemožňuje chodcom bezpečný pohyb po priechode alebo chodníku

Obrázok č. 10 – Nedodržiavanie zákonov a bezpečnosti práce na ceste, chodníkoch a iných prácach zo strany stavebníka

PETIČNÝ VÝBOR TVORIA A PETÍCIU PODÁVAJÚ: OZ Geologická 13, Geologická 13, 821 06, Bratislava Beata Barusová, Geologická 16, 82106, Bratislava Martina Kučerová, zástupca vlastníkov Geologická 12-14-16, 821 06 Bratislava Lucia Forroóvá, Geologická 11, 821 06, Bratislava

Osoba určená na zastupovanie v styku s orgánom verejnej moci: Martina Kučerová, zástupca vlastníkov Geologická 12-14-16, 821 06 Bratislava

geologicka121416@gmail.com

Ján Sidor /  OZ Geologická 13            Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom oprávňujem Jan Sidor na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.

Tieto informácie nebudeme verejne zobrazovať online.