Znovuzjednotenie Československa vo forme Federácie alebo Konfederácie

Petícia za obnovenie Československa

Jej cieľom je dosiahnutie referenda, v ktorom by sa občania oboch krajín mohli slobodne rozhodnúť, ci si prajú obnovenie spolčeného Československého státu vo forme  Federácie alebo Konfederácie.

Hlavní motiváciou je napravenie  chyby z roku 1992, keď bola účelovo a z politických dôvodu rozbitá dobre fungujúca republika, a niežeby  by bolo toto rozhodnutí potvrdené v referende. Podľa prieskumu veľká časť obyvateľovu oboch krajín stále považuje rozdelenie za chybu a nesúhlasili by s ním, keby prebiehalo hlasovanie.

Na príklade v ankete České televízie 70% opýtaných označuje rozdelenie Československa  za nesprávny krok a vadí im, že sa k nemu nemohli vyjadriť. Podľa slovenského  denníka Sme by viac ako 40% Slovákov chcelo opäť žít s Čechmi.

„Spolčený štát by si získal väčšiu vážnosť a miesto vo svete, bol by silnejší, mohol by lepšie odolávať hrozbám z vonkajšku a účinnejšie riadiť samostatnú zahraničnú i vnútornú politiku,“ vraví zakladateľ iniciatívy, politológ a spisovateľ, Ing. Ladislav Zelinka.

odkaz:  https://ceskoslovensko2018.wordpress.com/

<!-- [if gte mso 9]> <w:LsdException Locked="false" Priority="47" Name="

Svojim podpisom splnomocňujem Peter Stefina na odovzdanie môjho podpisu osobám oprávneným konať v tejto veci.