Petícia voči výstavbe spaľovne odpadu v Šamoríne časť Šámot

Stanovisko verejnosti k predloženému zámeru „Zariadenie na vysokoteplotné spracovanie komunálneho odpadu plazmovou technológiou“  v zmysle § 23 ods. 4 zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

Mesto Šamorín zahájil  stavebné konanie  vo veci výstavby zariadenia na vysokoteplotné spracovanie komunálneho odpadu plazmovou technológiou v kat. území Šámot.

Jedná sa o zariadenie, ktoré bude slúžiť na tepelnú úpravu odpadov, splyňovaním v plazmovom reaktore.  Investor uvažuje s zneškodňovaním  resp. zhodnotením odpadov zo 130 km spádovej oblasti.

Plazmové splyňovanie odpadov svojou podstatou z  hľadiska ochrany ovzdušia spĺňa definíciu „spaľovne odpadov“.

Realizáciou zámeru dôjde k rozsiahlemu zamoreniu mesta a regiónu s odpadmi, okolie bude ohrozované unikajúcimi prchavými látkami,  zápachom, prachom a hlukom z dopravy. Negatívny dopad sa prejaví aj pri  ohodnotení okolitých  nehnuteľností.

Prísun  odpadov  ovplyvní nárast  intenzity dopravného zaťaženia  na priľahlých  prístupových  komunikáciach,  ktoré sú  na základe  dopravno-inžinierskeho  prieskumu  už v súčasnosti  zaťažené.

Poznamenávame, že dotknuté územie je z vodohospodárskeho hľadiska  najvýznamnejší rajón Slovenska, v roku 1973 bola horná a stredná časť Žitného ostrova vyhlásená Nariadením vlády SSR č. 46/1978 Zb.za prvú chránenú vodohospodársku oblasť na Slovensku.

V k.ú.  mesta Šamorín sa nachádza veľkokapacitný zdroj pitnej vody, ktorý dodáva vodu cez Bratislavu na Záhorie.

Uvedený zámer predstavuje potenciálny zdroj znečistenia podzemných vôd a teda aj riziko znehodnotenia vodárenského zdroja Šamorín.

Riešené územie  zasahuje do ochranného pásma 2. Stupňa prírodných liečivých zdrojov Čilistov. Podľa zákona 538/2005 Z.z. o prírodných liečivých vodách, prírodných liečivých kúpeľoch, kúpeľných miestach a prírodných minerálnych vodách a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa v ochrannom pásme I. a II. stupňa zakazuje vykonávať všetky činnosti ktoré by mohli negatívne ovplyvniť fyzikálne, chemické, mikrobiologické, a biologické vlastnosti prírodnej liečivej vody alebo prírodnej minerálnej vody, jej využiteľné množstvo, zdravotnú bezchybnosť alebo výdatnosť prírodného liečivého zdroja alebo prírodného minerálneho zdroja.

Predkladaný zámer  nehodnotí dopady uvažovanej činnosti na verejné zdravie obyvateľov a zamestnancov. Chýba imisno-prenosové posúdenie.

Z hore uvedených dôvodov žiadame MŽP SR aby realizáciu predkladaného zámeru neodporúčal  a zvážil  zamietavé stanovisko Občianskeho združenia Pre Šamorín.

OZ Pre Šamorín    Kontaktujte autora petície