PETÍCIA NA PODPORU POŽIADAVIEK NÁRODNÉHO LISTU ZA REGULÁCIU NOVEJ GENERÁCIE GMO

Vážená vláda Slovenskej republiky, vážené Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, vážené Ministerstvo životného prostredia SR, vážení poslanci a poslankyne Európskeho parlamentu.

My občania Slovenskej republiky (fyzické osoby) svojím podpisom podporujeme v celom rozsahu „Národný list za reguláciu novej generácie GMO“, ktorého znenie je uverejnené na stránke https://www.vsetkoogmo.sk/images/Spoločný_národný_list_za_reguláciu_nových_GMO.pdf

Žiadame o plnenie všetkých požiadaviek listu na zabezpečenie prísnej  regulácie geneticky modifikovaných plodín a zvierat vyrobených novými genetickými technikami na národnej a medzinárodnej úrovni, požiadavky sú nasledovné:

1.      aby ste presadzovali a zabezpečili, že všetky organizmy vytvorené  genetickými technikami budú naďalej regulované v plnom súlade s existujúcimi normami EÚ pre GMO, aby ich produkty nezákonne nevstupovali do našich potravinových zásob.

2.      aby ste boli a hlasovali proti akémukoľvek oslabeniu predpisov EÚ o GMO  (napr.: v prospech novej generácie GMO) a zabránili nelegálnej kontaminácii dovozu do EÚ nepovolenými GM plodinami vytvorenými novými genetickými technikami.

3.      aby ste v súlade so zásadou predbežnej opatrnosti presadzovali a  zabezpečili úplné uplatnenie a implementáciu rozhodnutia Európskeho súdneho dvora (ESD) z 25. júla 2018 vo veci C-528/16, ktorý rozhodol, že nová generácia geneticky modifikovaných organizmov musí byť tiež regulovaná platnými zákonmi EÚ o GMO.

4.      aby ste iniciovali a podporili dôraznú reakciu Európskej Komisie na snahu o oslabenie GMO predpisov v Spojenom kráľovstve, čo by predstavovalo zjavné porušenie zásady TCA týkajúcej sa zákazu regresie. Žiadajte, aby vláda Spojeného kráľovstva upustila od týchto plánov ak nechce čeliť následkom pri budúcom obchode s poľnohospodárskym tovarom medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

5.      aby na medzinárodnej úrovni podporovali globálne moratórium na uvoľňovanie GMO „gene drive„ živočíchov do ŽP, tak ako to požaduje aj Európsky parlament

Veľmi sa obávame intenzívnych snáh o dereguláciu geneticky modifikovaných organizmov (GMO) vytvorených novými genetickými technikami (ako napríklad  CRISPR/Cas). Ak pôjde všetko podľa plánov záujmových skupín a tieto nové GMO sa napriek súdnemu rozhodnutiu vymania spod európskej GMO legislatívy, alebo sa  legislatíva v ich prospech akokoľvek oslabí, hrozí ich masívne, nekontrolovateľné a nezvratné šírenie s možným dopadom na ekosystémy, poľnohospodárstvo a produkciu potravín. Množia sa štúdie ukazujúce, že tieto  techniky nie sú až také bezpečné a presné, ako sa tvrdí.

Za problém považujeme aj možnosť patentovania GMO produktov a možnú kontamináciu  konvenčných a divorastúcich rastlín krížením s GMO plodinami.

Je neprípustné uvoľňovať do životného prostredia  GMO bez posúdenia rizík. Všetky, aj GMO novej generácie, musia byť plne regulované podľa GMO predpisov, ktoré sa nesmú v prospech nich ani oslabiť. Musia mať hodnotené riziká, byť označované a vysledovateľné.Ich deregulácia je nezlučiteľná so zásadou predbežnej opatrnosti zakotvenou v európskom práve, ktorej cieľom je predchádzať škodám na ľuďoch, prírode a životnom prostredí, najmä keď sa jedná  o nové a prírode cudzie produkty. Taktiku deregulácie GMO musíme zastaviť.

Máme právo na výber toho čo pestujeme a konzumujeme.

Spoločný_národný_list_za_reguláciu_nových_GMO-page-0.jpg

Spoločný_národný_list_za_reguláciu_nových_GMO-page-1.jpg

Spoločný_národný_list_za_reguláciu_nových_GMO-page-2.jpg

Spoločný_národný_list_za_reguláciu_nových_GMO-page-3.jpg

Spoločný_národný_list_za_reguláciu_nových_GMO-page-4.jpg

Spoločný_národný_list_za_reguláciu_nových_GMO-page-5.jpg

Petičný výbor:  Ing. Peter SUDOVSKÝ – Jeruzalemská 28, 917 01 Trnava,   info@vsetkoogmo.sk - osoba určená na zastupovanie v styku s orgánom verejnej správy

Martin CHUDÝ – Partizánska 1105/25, 017 01 Považská Bystrica,

Mgr. Mária STIERANKOVÁ – Podhradík 27, 080 06 Prešov

Iniciatíva Slovensko bez GMO, www.vsetkoogmo.sk    Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom splnomocňujem Iniciatíva Slovensko bez GMO, www.vsetkoogmo.sk na odovzdanie môjho podpisu osobám oprávneným konať v tejto veci.

Upozorňujeme, že svoj podpis nemôžete potvrdiť odpoveďou na tento e-mail.