Petícia proti možnosti štartu hráčov HC Slovan Bratislava v slovenskej Tipsport lige.

Svojim podpisom potvrdzujeme, že sme rázne proti rozhodnutiu Výkonného výboru SZLH a vedenia najvyššej slovenskej hokejovej súťaži Tipsport ligy, aby ktorýkoľvek hráč s registráciou v hokejovom klube HC Slovan Bratislava, mohol štartovat v slovenskej najvyššej súťaži.

Odôvodnenie:

Vedenie hokejového klubu HC Slovan Bratislava sa viac krát verejne prezentovalo názormi jeho predstaviteľov, že štart tohoto klubu v Tipsportlige je pre samotný klub neefektívny, nakoľko je liga neprogresívna a kvalitatívne slabá. Tejto možnosti štartovať v slovenskej najvyššej súťaži v Tipsport lige sa viac krát dobrovoľne jeho predstavitelia vzdali, čo je možné dokazať aj verejnými vyhláseniami v médiách. V súčasnosti hrá HC Slovan nadnárodnú súťaž KHL, v ktorej sa mu dlhodobo nedarí podľa vlastných predstáv. Máme za to, že žiaden z registrovaných hráčov HC Slovan Bratislava by nemal nastupovať v súťažných zápasoch najvyššej hokejovej súťaže Tipsport ligy počas celej sezóny vrátane play off. Súčasný stav je taký, že pred play off Tipsport ligy sa posilnia hráčmi HC Slovana Bratislava, dva až tri kluby, sú to hráči, ktorí majú s týmito klubmi tichú, prípadne inú dohodu. Slovan Bratislava do play off v KHL nepostúpil už viac krát a jeho predstavitelia vedia uz v decembri, že hráči končia sezónu príliš zavčasu. Do bojov o medaily tak zasahuju hráči, ktorí s ligou nemajú a ani nechceli mať nič spoločné už tým, že uzatvorili kontrakty s HC Slovan Bratislava. Ostatné slovenské kluby sa dostávajú do značnej nevýhody oproti posilneným klubom, čo nie je v duchu fair-play. Rovnako je tento krok neférový voči hráčom, ktorí pracovali pre klub celú sezónu o čo najlepšie umiestnenie v tabuľke a do bojov o medaily v play off nezasiahnu, nakoľko sú vytlačení hráčmi HC Slovana Bratislava.

1. Ďalším dôvodom tejto petície je ten, že VV SZĽH posúva zámerne dátum ukončenia prestupového obdobia hráčov tak, aby to vyhovovalo hráčom Slovanom Bratislava a pár tipsportligovým klubo majúcich záujem o týchto hráčov. V predošlom ročníku Tipsport ligy bol koniec prestupového obdobia 15. Február do polnoci, prrave v deň, kedy HC Slovan Bratislava odohral posledný súťažný zápas v KHL. V súčasnom ročníku je termín prestupov posunutý na 1. marec do polnoci, kedy HC Slovan odohrá svoj posledný zapas v KHlL. Pred začiatkom súťaže Tipsport ligy bol Výkonným výborom SZĽH schválený dátum prestupového obdobia a odsúhlasený všetkými klubmi ako účastníkmi súťaže. Niektoré kluby nemajú svojich účastníkov vo VV SZĽH a nemohli sa zúčastniť hlasovania o zmene pravidiel. U iných by nastal konflikt záujmov pri hlasovaní. SZĽH svoje kroky odôvodňuje odvolávaním sa, na zmenu dátumu prestupov IIHF. K takejto zmene v jednotlivých ligách však nemuselo dôjsť za chodu súťaže a SZĽH využilo situáciu aj vzhľadom k skutočnosti, že vo februári sa uskutočnia Olympijské hry v Pjončangu, kde bude štartovať viac hráčov Tipsport ligy a je deklarované, že domáca súťaž nebude prerušená.

Kontrolór SZĽH Jaromír Šmátrala prezradil pre aktuality.sk, že pri ustanovení zmeny prišlo k porušeniu pravidiel: „Podľa môjho názoru bol porušený Zákon o športe číslo 440/2015 v paragrafe 20, ktorý v druhom odseku upravuje konflikt záujmov. Citujem: ‚Ak v konkrétnej veci existuje alebo hrozí konflikt záujmov člena orgánu národného športového zväzu alebo jeho člena, tento člen sa nesmie zúčastniť na jej prerokovaní a rozhodovaní.‘ Šesť členov výkonného výboru bolo v konflikte záujmov. Porušené boli aj Stanovy SZĽH v bode 3.4.10, písmene s. Výkonný výbor môže robiť úpravy len v nevyhnutných prípadoch pre chod hokeja. V tejto veci nešlo o nevyhnutný prípad, pretože chod hokeja by bol zachovaný,“ uviedol. Jaromír Šmátrala zaujme k zmene prestupového termínu stanovisko, v ktorom bude volať po náprave konania a predloží ho členom zväzovej exekutívy.

Máme za to, že

1) ak by možnosť štartu hráčov HC Slovan Bratislava nebola, takéto posúvanie termínov by sa nedialo.

2) boli poškodené kluby 1. Ligy, ktoré hrajú play out s klubmi Tipsport ligy v baráži. 1. Liga má totiž pevný prestupový termín, nakoľko sa jedná o inú súťaž.

3) boli porušené stanovy SZĽH v bode 3.4.10, písmene s, ako aj Zakon o športe číslo 440/2015, v paragrafe 20.

4) súťaž Tipsport ligy sa stala neregulérnou.

Takéto rozhodnutie VV SZĽH považujeme za chybné a je nespravodlivé.

Mgr. Mário Šturdík    Kontaktujte autora petície

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená na našej stránke. Všetky údaje, ktoré poskytnete v tomto formulári, však uvidí autor petície.