Petícia za prechod TUZVO na dištančnú formu vyučovania v zimnom semestri 2021/2022

A6DD9D6D-2682-4DDB-84F2-138EF9E539F7.gifMy, dolepodpísaní študenti Technickej Univerzity vo Zvolene  (ďalej len TUZVO), týmto žiadame vedenie TUZVO a vedenie jednotlivých fakúlt o okamžitý prechod na dištančnú výučbu v zimnom semestri akademického roka 2021/2022.

Dôvodov, pre ktoré žiadame o pristúpenie k tomuto opatreniu je niekoľko:

1. Pandemická situácia sa každým dňom rapídne zhoršuje a v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020, denne pribúda pozítivných prípadov viac. V tomto čase už v akademickom roku 2020/2021 prebiehala výučba dištančnou formou. Odborná verejnosť sa vyjadruje, že tretia vlna koronavírusu COVID-19 je ešte len na začiatku a pravdepodobne sa bude v blízkom čase zhoršovať vďaka variantu Delta, ktorý je omnoho infekčnejší a agresívnejši ako bol predošlý variant. Štúdie ukazujú, že variant Delta nesie až tisíckrát vyššiu vírusovú nálož, čo znamená, že pri pozitívnom kontakte v uzavretej učebni sme vystavení vysokému riziku nákazy. Režim prezenčnej výučby je dlhodobo neudržateľný a je potrebné zasiahnúť včas.

2. Ochrana zdravia nás a našich blízkych je na prvom mieste. Škola nám vystavuje vysokému riziku nákazy, ktorá neohrozuje iba nás, ale aj našich rodičov, starých rodičov, súrodencov, deti s ktorými sme v nevyhnutnom pravidelnom kontakte. V prípade nákazy, ktorá nie je bezpríznaková je nutné izolovať celú rodinu, čím je v konečnom dôsledku ohrozený príjem zamestnaných členov domácnosti a rovnako ohrozené zdravie, s čím súvisí aj navyšovanie počtu hospitalizovaných ľudí v nemocniciach, čo neprispieva k odľahčeniu zdravotníckeho systému.

3. Miešanie študentov z čiernych okresov. Podľa platného COVID AUTOMATu je na Strednom Slovensku zvyšujúci sa počet čiernych okresov. Študenti prichádzajúci z týchto okresov predstavujú veľkú hrozbu pri prenose koronavírusu. Kedže momentálne nie je na Slovensku vyhlásený núdzový stav, tak študenti z týchto okresov nemajú obmedzený pohyb a zúčastňujú sa na výučbe aj napriek tomu, že v čiernej farbe by sa výučba konať nemala. V praxi to znamená, že sa študenti z čiernych okresov sústredia v bordovom okrese, čo popiera zmysel COVID AUTOMATua rozdelenia jednotlivých okresov, keďze dôjde iba k premiestneniu a nie izolácii ľudí.

4. Internáty ako ohnisko nákazy. Vnímame, že vysokoškolský študentský život sa nesústredí iba na cestu na vyučovanie a späť, ale je spojený aj s nadväzovaním nových kontaktov a socializáciou. V aktuálnej pandemickej situácii je to však nevyhovujúci faktor, ktorý hrá veľkú rolu v šírení COVIDu-19 medzi študentmi. Kedže sa Zvolen nachádza v predposlednej bordovej fáze COVID AUTOMATu, znamená to, že prevádzky stále poskytujú služby a študenti ich vo vysokej miere využívajú na socializáciu, ktorá priebieha aj medzi študentmi z iných vysokých škôl. Následne sa v prípade nákazy pohybujú po priestoroch študentských domovov, kde je vážne vysoké riziko prenosu ochorenia.

5. Režim OTP negarantuje, že sa zabráni výskytu pozitívnych prípadov. Je dokázané, že pri variante Delta sa aj očkovaní ľudia môžu nakaziť a tiež ho môžu ďalej aj šíriť. Kedže očkovaní zamestnanci a študenti nemajú povinnosť sa testovať, môžu predstavovať taktiež riziko zdroja nákazy. Tiež je potrebné zohľadniť, že študenti, ktorí sú vďaka tomuto režimu povinní sa testovať, musia vynaložiť finančné prostriedky na toto opatrenie, čo je pre študentov v dnešnej dobe, kedy je obmedzená šanca si privyrobiť alebo pre študentov, ktorí nepracujú, finančne náročné. Takisto testovanie nie je zárukou, že sa na druhý deň po testovaní nenakazia a nestanú sa hrozbou, čo platí pre všetkých účastníkov režimu OTP.

Prosíme vedenie Technickej Univerzity vo Zvolene a vedenie jednotlivých fakúlt o zohľadnenie nami uvádzaných dôvodov. Je potrebné myslieť na to, že zdravie zamestnancov a študentov ako aj ich rodinných príslušníkov je na prvom mieste.

Pre pomoc preťaženým zdravotníkom a nemocničnému systému je nevyhnutné obmedziť prírastky nových prípadov a vysoké školy majú veľké predpoklady na to, aby takto zasiahli a pomohli zmierniť súčasný stav.

S úctou,

Študenti Technickej Univerzity vo Zvolene.

/info: osobné údaje po podpise petície budú anonymné a nebudú nikde zverejnené./

Študenti TUZVO postupujú pri realizácii petície spoločne so Študentmi a zamestnancami Technickej Univerzity v Košiciach.

Študenti Technickej Univerzity vo Zvolene    Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom oprávňujem Študenti Technickej Univerzity vo Zvolene na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Upozorňujeme, že svoj podpis nemôžete potvrdiť odpoveďou na tento e-mail.