Nesúhlas so zriadením škôlky v priestoroch ZŠ Lichardova 24

Kontaktujte autora petície

ANALÝZA DOPADU ZRIADENIA ŠKÔLKY

2014-02-18 19:53:49
Dobry den,
Nizsie najdete analyzu dopadov, ktoru pripravila Rada rodicov a ktorou sa snazime argumentovat. Najblizsie uz zajtra na stretnuti s poslancom p. Popluharom a vo stvrtok pri prejednavani zameru v skolskej komisii na meste.


ANALÝZA DOPADU ZRIADENIA ŠKÔLKY
V PRIESTOROCH ZŠ LICHARDOVA 24 V ŽILINE



ZHRNUTIE
Zriadenie škôlky s ohľadom na počet dostupných učební v hlavnej budove a budúce priestorové zabezpečenie pre žiakov školy bude mať negatívne dopady na školu a jej žiakov. Hlavným dôvodom je očakávaný nárast žiakov školy a s tým súvisiace požiadavky na vytvorenie dodatočných 4 kmeňových tried do budúcnosti. Škola napriek zrušeniu nevybavených odborných učební nie je schopná v prípade zriadenia škôlky zabezpečiť priestory pre svoje kmeňové triedy bez vážnych dopadov na kvalitu a štandard poskytovaného vyučovacieho procesu.

VÝVOJ POČTU ŽIAKOV ŠKOLY
Škola už štvrtý rok po sebe otvára 3 triedy prvákov. Tento trend bude pokračovať aj do budúcnosti, v súlade s prognózou Ústavu informácií a prognóz školstva1, ktorá udáva nárast počtu prvákov od roku 2009, s predpokladom 1% medziročného nárastu až do roku 2020. Na stretnutí s vedúcou odboru školstva p. Zapletajovou v pondelok 17.2.2014 nám bolo spomenuté, že žiaci výhľadovo – napriek rádovo otváraniu troch prvých tried, čo my vidíme ako dlhodobý trend – budú odchádzať napr. z 5.ročníka na 8-ročné gymnázia a z 8.ročníka na bilingválne gymnázia. Podľa štatistík v šk. roku 2009/2010 takto odišlo 9 žiakov celkovo, v šk.roku 2010/2011 8 žiakov celkovo, v šk. roku 2011/2012 5 žiakov celkovo, v šk. roku 2012/2013 14 žiakov celkovo, t.j. 36 žiakov za 4 roky predstavuje „ročný úbytok“ 9 žiakov, pričom dlhodobo je nárast žiakov o 30, z čoho vyplýva čistý nárast žiakov o 20. Naviac si treba uvedomiť, že žiaci nielen odchádzajú, ale aj prichádzajú, čiže nie je len odliv na 8-ročné gymnáziá, bilingv. gymn., ale aj príliv žiakov do 5.roč. z dôvodu nespokojnosti s inou ZŠ(súkr. angl.-slov.ZŠ). Ďalej bol na stretnutí spomenutý aj demografický rast. Zástupkyne mesta zohľadňovali demografický rast v danej „lokalite“, nešpecifikovali, či ide len o Hliny 8, alebo aj priľahlé štvrte, avšak fakt je, že žiakmi našej ZŠ sú aj deti z iných častí Žiliny- Hájik, Bánová, Závodie, prípadne z dedín mimo Žiliny – Turie, Zádubnie, atď. V ich výpočtoch vychádzali naviac z premisy, že bude každý rok prijímaných 60 prvákov, pričom už v nasledujúcom šk. roku, bez akejkoľvek reklamy máme zapísaných 72 prvákov s možnými 2-3 odkladmi, ak by táto tendencia pokračovala – opätovne štatistiky hovoria jasne – 1- 3 % nárast detí v Žiline, po 4 rokoch silných prvých ročníkov príde k zlomu na druhom stupni, kde nebude možné 3 triedy napriek odchodom na 8-ročné gymnázia spájať.

Do sk. roku 2018/19 narastie pocet ziakov skoly o 120 deti.

1 Prognóza vývoja ukazovateľov materských a základných škôl do roku 2025, Ústav informácií a prognóz školstva, Bratislava, 2012



Nárast počtu žiakov je spôsobený nižším súčasným počtom žiakov na druhom stupni (2 triedy v ročníku) a prijímaním 3 prvých tried v ďalšom období.


POČET UČEBNÍ
Škola využíva v súčasnosti učebne v hlavnej budove, ako aj v samostatnej budove nad jedálňou. Okrem štandardných kmeňových tried škola poskytuje tiež výučbu v špeciálnej triede pre deti s poruchami učenia, tiež v menšej učebni výučbu pre autistu. Škola má aj do budúcnosti snahu pokračovať s prevádzkou špeciálnej triedy. Výučba pre autistu bude ukončená najneskôr v šk. roku 2016/17.

. Vývoj počtu kmeňových tried a odborných učební bez zriadenia škôlky

Škola v súčasnosti disponuje 30 učebňami v priestoroch hlavnej budovy a 5 učebňami v priestore nad jedálňou.
Skladba učební v hlavnej budove (celkový počet 30):
• 19 kmeňových tried
• 6 vybavených odborných učební (3x počítačová učebňa, 1xjazyková učebňa, 1xfyzika, 1xchémia)
• knižnica
• dielňa
• 3 nevybavené odborné učebne (2x jazyková učebňa, 1x výtvarná výchova)

Skladba učební nad jedálňou (celkový počet 5):
• 3 kmeňové triedy
• kmeňová trieda špeciálna
• učebňa pre autistu

Situácia po naplnení ročníkov druhého stupňa na 3 triedy, v súlade s vývojom počtu žiakov školy
Skladba učební v hlavnej budove (celkový počet 30):
• 23 kmeňových tried
o nárast o 4
• 5 vybavených odborných učební (3x počítačová učebňa, 1xjazyková učebňa, 1xchémia)
o zrušená odborná učebňa fyziky
• knižnica
• dielňa
• zrušené 3 nevybavené odborné učebne (2x jazyková učebňa, 1x výtvarná výchova)

Skladba učební nad jedálňou (celkový počet 5):
• 3 kmeňové triedy
• kmeňová trieda špeciálna
• nevyužitá učebňa pre autistu (nemôže byť využitá ako kmeňová trieda, resp. odborná učebňa, len malá plocha )

Pre zabezpečenie priestorových potrieb svojich žiakov potrebuje škola všetky súčasné učebne, čo jej umožní umiestniť zvyšujúci sa počet žiakov v nových kmeňových triedach. Toto bude možné len za cenu zrušenia nielen 3 nevybavených odborných učební, ale tiež 1 z vybavených odborných učební. Zrušenie vybavenej odbornej učebne bude znamenať zníženie kvality vyučovacieho procesu, ktoré bude možné eliminovať organizačnými opatreniami pri zdieľaní zostávajúcej odbornej učebne chémie. Odborné učebne (1xjazyková, 3xpočítačová) nie je účelné zrušiť z dôvodu zachovania kvalitatívnej úrovne vyučovacieho procesu, resp. s ohľadom na financovanie z fondov to ani nie je možné.


. Vývoj počtu kmeňových tried a odborných učební pri zriadení škôlky

V prípade realizácie zámeru zriadenia škôlky v priestoroch nad jedálňou bude škola v školskom roku 2015/16 disponovať 30 učebňami v priestoroch hlavnej budovy.
Skladba učební v hlavnej budove (celkový počet 30):
• 22 kmeňových tried (nie je zahrnutá špeciálna trieda)
o nárast o 3 presunuté z priestoru nad jedálňou
• 6 vybavených odborných učební (3x počítačová učebňa, 1xjazyková učebňa, 1xfyzika, 1xchémia)
• knižnica
• dielňa
• zrušené 3 nevybavené odborné učebne (2x jazyková učebňa, 1x výtvarná výchova)


Situácia po naplnení ročníkov druhého stupňa na 3 triedy, v súlade s vývojom počtu žiakov školy
Skladba učební v hlavnej budove (celkový počet 30):
• 26 kmeňových tried
o nárast o 4
• 2 vybavené odborné učebne (2x počítačová učebňa,)
o zrušené vybavené odborné učebne - 1x počítačová, 1xjazyková, 1xchémia, 1xfyzika
• knižnica
• dielňa
Zrušenie jazykových učební môže ďalej spôsobiť problém vo vyučovacom procese, nakoľko sú počítače viazané na výučbu jazyka a niet možnosti na ich umiestnenie v iných priestoroch.
Plán rozmiestnenia tried pre jednotlivé roky v Prílohe 1.

Realizácia zámeru zriadenia škôlky znamená pre školu neriešiteľnú situáciu z priestorového hľadiska. Pre umiestnenie 26 kmeňových tried by museli byť zrušené nielen 3 nevybavené odborné učebne, ale tiež 4 z vybavených odborných učební (1x počítačová, 1xjazyková, 1xchémia, 1x fyzika). Navyše, počítačovú učebňu nie je možné reálne zrušiť, nakoľko bola financovaná z fondov . Zrušenie vybavených odborných učební bude znamenať zásadné a nevratné zníženie kvality vyučovacieho procesu. Otázne tiež zostáva, kde by žiaci realizovali laboratórne práce, ktoré sú povinné.
Vytvorenie nových kmeňových tried v odborných učebniach, a to najmä pri prestavbe vybavených odborných učební, vyžaduje náklady, ktoré škola nebude schopná pokryť z vlastných zdrojov a mali by byť súčasťou celkového zhodnotenia výhodnosti realizácie zámeru.

. MZDOVÁ POLITIKA

Naša základná škola Lichardova, podľa slov p.Smolkovej, bude už budúci kalendárny rok v zelených číslach, pokiaľ ide o mzdy učiteľov, čo bol najväčší argument zo strany mesta pre racionalizáciu školy.

. EURÓPSKE PREFERENCIE

Slovensko momentálne patrí medzi 6 členských štátov, ktoré majú najväčšiu nezamestnanosť mladých. Konkrétne ide o 33%, v niektorých regiónoch až o 50% - a to nejde o čisto rómske regióny (tam sa toto percento blíži k 100%). Rozbiehajú sa dokonca rôzne pilotné štúdie za týmto účelom, aby sa vytypovali „kamene úrazu“ tohto stavu. Už teraz je však zrejmé, že najväčším dôvodom je na úrovni SŠ zlé roztriedenie a ponuka rôznych škôl, 90% detí skončí na všeobecnom gymnáziu a odborné školy a učňovky ledva prežívajú. Na úrovni ZŠ SYSTEMATICKÉ POTLÁČANIE ODBORNÝCH PREDMETOV, RUŠENIE VYBAVENÝCH UČEBNÍ, ZRUŠENIE PRACOVNÉHO VYUČOVANIA tiež masívne ovplyvnili tento stav. Preto je momentálne prioritou v rámci zamýšľanej reformy prinavrátiť do školských osnov prac. vyučovanie a orientovať deti skôr technickým smerom. Práve tam sú naše medzery a nedostatočný počet kvalifikovaných pracovníkov – či v remeslách, či na úrovni VŠ. Preto sme absolútne proti tomu, aby sa tieto odborné učebne rušili a nie je v našom záujme ísť proti EÚ preferenciám.

. NEGATÍVNE DOPADY
1. nedostatok učební pre žiakov školy (detail v predchádzajúcom texte)
2. rušenie vybavených odborných učební (detail v predchádzajúcom texte)
3. náklady na prestavbu vybavených odborných učební na kmeňové triedy
4. problémy s delením tried v dôsledku nedostatku učební
a. jazyky, ETV, NBV, Svet práve a technika, IFV
b. je nereálne deliť triedy, keď nie sú žiadne voľné učebne
5. stravovanie v školskej jedálni
a. zníženie kapacity v dôsledku vybavenia stolmi a stoličkami pre MŠ
b. už teraz žiaci obedujú po triedach na 3 zmeny
c. rušenie MŠ v čase odpočinku, ktorý koliduje s obedujúcimi žiakmi
6. nedostatočné priestory na šatne
a. preplnené šatne už teraz
b. problém s priestormi na nové šatne
c. náklady na vytvorenie nových šatní
7. nemožnosť voľného využívania letnej triedy
a. rušenie MŠ v čase odpočinku
b. kolízia vo využívaní priestoru trávnatej plochy a letnej školy (rodičia žiakov financovali časť letnej školy)
8. problematické parkovanie, a tým znížená bezpečnosť žiakov školy

Michal Jaloviar

Stretnutie so zástupcami mesta - ÚČASŤ VŠETKÝCH POTREBNÁ

2014-02-09 19:34:09

Dobrý deň/ Ahojte,

Rada rodičov dohodla s mestom stretnutie, kde budeme mať príležitosť dozvedieť sa všetky potrebné informácie k zriadeniu škôlky na našej škole a samozrejme z našej strany vysvetliť, prečo s týmto zámerom nesúhlasíme.

Stretnutie sa uskutoční v pondelok 10.februára 2014 o 18.00 hod. v priestoroch ZŠ Lichardova. Stretnutia sa zúčastnia členovia Rady rodičov, Rady školy a vedenia mesta ( primátor mesta Igor Choma, vedúca odb. školstva a mládeže Nora Zapletajová a vedúci odb. právneho a majetkového Jakub Ulaher).  Všetci rodičia, ktorí majú záujem, sú samozrejme tiež vítaní a účasť čo najväčšieho počtu je viac ako potrebná.

Náš nesúhlas chceme zdôrazniť aj doložením petície, ktorú môžete podpísať ešte zajtra v čase 7.30 - 8.30 a 15.00 - 17.00. Petičný hárok je možné stiahnuť aj z webstránky školy v časti Novinky a dať podpísať aj ďalším, ktorí nás podporujú a doručiť do školy ( http://www.zslichza.edu.sk/rada%20rodicov/peticia.pdf ).

 


Michal Jaloviar

Mimoriadna Rada rodičov 5.2. + ďalšie kroky

2014-02-05 22:30:38

Dobrý deň/ Ahojte,

ďakujem všetkým za dnešnú účasť na otvorenej mimoriadnej Rade rodičov, a hlavne za aktívny záujem a podporu. Prítomní rodičia sme sa dohodli, že chceme pokračovať v našej snahe o zachovanie priestorov nad jedálňou pre potreby školy. S pedagógmi, aj vedením školy sme si potvrdili, že prenájom týchto priestorov súkromnej materskej škole by vážne ohrozil fungovanie školy do budúcnosti (nedostatok tried pre vlastných žiakov) a znížil kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu (najmä zrušením odborných učební).

Aké sú teda ďalšie kroky na najbližšie dni:

1. Primátor prejavili záujem o spoločné stretnutie s Radou školy a rodičmi  pre vyjasnenie situácie. Termín ešte nie je stanovený. Záver tohto stretnutia bude kľúčový, či mesto ustúpi od zriadenia škôlky na našej škole.

2. Nakoľko sme boli upozornení, že internetová petícia nespĺňa legislatívne podmienky, od zajtra rozbiehame štandardnú "papierovú petíciu". Petícia je otvorená všetkým, ktorí chcú našu snahu podporiť, teda podpisovať môže každý, nie len rodičia žiakov školy. Na stretnutí s primátorom potrebujeme ukázať maximálny počet podporovateľov (potenciálnych voličov:), takže neváhajte osloviť aj svoje okolie. Petičný hárok bude na stiahnutie aj na webstránke školy www.zslichza.edupage.org

Nájdite si prosím čas a príďte podpísať petíciu:

Kedy: štvrtok, piatok alebo pondelok, v čase 7.30-8.30 alebo 15.00-17.00h

Kde: priamo v ZŠ Lichardova 24

 

 

 

 


Michal Jaloviar

Výsledok Mestského zastupiteľstva + ĎALŠIE KROKY

2014-02-03 16:58:22

Dobrý deň/ Ahojte,

najprv tá najdôležitejšia informácia z dneška - Mestské zastupiteľstvo stiahlo z programu hlasovanie o nájomnej zmluve na zriadenie škôlky v priestoroch školy Lichardova:)

Ráno sa uskutočnilo mimoriadne zasadnutie Rady rodičov a Rady školy. Napriek tomu, že bolo otvorené všetkým rodičom, moc veľa sa nás tam žiaľ nezišlo. Každopádne sme všetci zúčastnení našli zhodu, že zriadenie škôlky je z priestorového hľadiska neuskutočniteľné a to aj v prípade, že by sa zrušili všetky odborné učebne (okrem vybavených počítačmi). Následne sa zástupcovia Rady školy a Rady rodičov stretli s poslancom a členom Rady školy MUDr. Popluhárom, ktorý informoval vedenie mesta o situácii na škole a dohodol stiahnutie bodu z rokovania.

Toto však nie je vyriešenie celého problému. Získali sme len čas na riadne prerokovanie zámeru na pôde školy, ako aj s mestom. Malé víťazstvo, ktoré nebude znamenať nič, ak nebudeme aktívnejší a nebudeme sa všetci zaujímať o dianie v škole a podielať sa na riešení a podpore (aspoň v takýchto kľúčových chvíľach).

Michal Jaloviar

 

OZNÁMENIE RADY RODIČOV:

Vzhľadom na aktuálny vývoj ohľadom zriadenia MŠ v priestoroch našej ZŠ Lichardova, ktorá sa prerokovávala v pondelok 3.2.2014 na mestskom zastupiteľstve Mesta Žiliny Vás chceme čo najsrdečnejšie pozvať na mimoriadne zasadnutie Rady rodičov túto stredu 5.2. 2014 v aule školy na prízemí, kde budete nielen informovaní z našej strany, ale budete mať možnosť sa aj vyjadriť, nakoľko celá záležitosť je ešte otvorená. Toto zasadnutie je od 17,00 hod. otvorené pre všetkých rodičov, pedagógov, vedenie a zástupcov Rady školy. Chceli by sme Vás vyzvať, aby ste prišli v čo najväčšom počte, lebo zatiaľ sa nám podarilo dosiahnuť oddialenie schválenia tohto projektu a teraz je rad na nás všetkých, ako sa daná situácia bude naďalej vyvíjať.
Zástupcovia Rady rodičov.
V.Hanuliaková-podpredsedkyňa RR, B.Zábojník - podpredseda RR, D.Jarinová a M.Pobiják - členovia RR

 

 

 


Návrh organizačného zabezpečenia vyučovacieho procesu (Mgr. Pavlovičová Ida)

2014-02-02 21:23:43

Dobrý deň/ Ahojte,

nižšie nájdete plán fungovania školy, ktorý spracovala pani riaditeľka (v plnom znení). Je to textová časť, ktorá je doplnená ešte tabuľkovým rozmiestnením tried. Keďže tabuľky sa mi sem nepodarí dostať len krátky komentár: je to rozmiestnenie tried pre 3 nasledujúce školské roky, vrátane tohto. Tzn. hovorí to len o prvom roku, kedy bude škôlka fungovať (od 1.9.2015) a neukazuje kde bude možné umiestniť ďalšie 4 triedy v nasledujúcich rokoch. Keďže jazyková trieda pre 1. stupeň a 3 počítačové triedy majú ostať zachované, na výber ostávajú: odborná učebňa chémie, odborná učebňa fyziky, aula, malá telocvičňa, knižnica a dielňa.

Michal Jaloviar

 

 

Návrh organizačného zabezpečenia vyučovacieho procesu v prípade zriadenia dvoch tried evanjelickej materskej škôlky nad školskou jedálňou od 1.9.2015

1. Zástupcovia mesta a Cirk. zboru Ev. cirkvi boli pozrieť priestory v júni 2013.

2.Rodičia i pedagógovia boli informovaní o zámere zriadiť škôlku                                                   (rodičia 26.9.13 a 28.11.13, viď zápisnicu RR, webové sídlo školy a pedagógovia 28.8.13 a 23.1.14, viď zápisnica z Pedagogickej rady).

3. Zriadením škôlky 1.9.2O15 /zmluva má byť uzavretá na  15 rokov, vymedzuje aj podmienky realizácie MŠ – návrh mesta/ budú presunuté tri triedy t.č. druhého ročníka      (60 detí) do budovy školy. Budú umiestnené do tried, ktoré sa úbytkami žiakov  uvoľnili a teraz sú využívané dve triedy na jazyk, skupiny /9-10 žiakov/ a jedna na výtvarnú výchovu, nie sú to odborne vybavené učebne. Momentálne sú vyžívané všetky priestory v budove školy na vyučovanie okrem školskej dielne. Skupiny sa napĺňajú do 17 žiakov /cudzí jazyk, informatika, svet práce a technika, náboženská výchova do 12-20 a telesná výchova do 25.    Podľa počtu žiakov v triedach sa vytvoria skupiny v ročníku.                                                  /Príklad: v dvoch triedach 5. ročníka je 43 detí, vytvoria sa 3 skupiny na jazyk po 11 žiakov, dve skupiny zostanú vo svojich triedach  a jedna môže ísť do voľnej triedy, kde je telesná výchova, či  informatika alebo do počítačovej triedy, ktorá je voľná, knižnice, či auly. Nedá sa to teraz vymedziť presne, lebo neviem, aký rozvrh bude v roku 2015, viem zaručiť, že deti na jazyk nezostanú na chodbe školy. Čo sa týka argumentu poškodzovania lavíc, žiaci sa vždy presúvajú s vyučujúcim a lavice ničia tak, či tak, dá sa to ukontrolovať/. Výtvarnú výchovu budú mať vo svojej triede.                  Čo sa týka škôlky, majú využívať školskú jedáleň – harmonogram sa dohodne tak, aby neprekážali našim stravníkom /11.15 hod. – dôchodcovia, 11.35 hod.- žiaci 8.a 9.ročníka, 12.00 hod. – škôlka/ a že v kuchyni a v jedálni je ruch, vedia. Letnú triedu budú využívať po dohode s vedením /rodičia dali 1000€, mesto 5000€ a ostatné išlo z prostriedkov školy, cca 9000€/.

Kvalita vzdelávania je a bude zaručená!

Výhody zriadenia pre školu:

- zvýšenie ponuky školy pre rodičov s predškolákmi,

- potencionálni prváci,                                                                                                                              - žiaci z budovy ŠJ sa nemusia presúvať cez vonkajšie priestory do hlavnej budovy na informatickú výchovu, do jazykovej učebne, či malej telocvične,

- zvýšenie finančných prostriedkov pre školou poplatkami za teplo.

Nevýhody pre školu:

- stiesnené priestory v budove školy, aj v šatniach, väčšia migrácia žiakov,

- školský rok 2015/16 vieme zabezpečiť, ale v prípade každoročného nárastu troch tried 1. ročníka, budeme musieť zrušiť niektoré odborné učebne.

V nasledujúcich tabuľkách uvádzam rozmiestnenie tried v jednotlivých schodiskách v troch školských rokoch i s vysvetlením.

Mgr. Pavlovičová Ida, riaditeľka školy

 

 

 

 

 


Aktualne info

2014-02-01 20:09:06

Dobry den/ Ahojte,
este par aktualnych informacii k poslednemu dianiu.
Rada skoly, prostrednictvom svojej predsednicky este v piatok, poziadala pani riaditelku o pripravu detailneho planu fungovania skoly a vyucovacieho procesu po zriadeni skolky. Dohodnuty termin je najneskor pondelok rano a plan by mal byt predstaveny na mimoriadnom zasadnuti Rady rodicov a Rady skoly, ktore je planovane na pondelok 7.30 h v skolskej aule. Zasadnutie je otvorene aj ostatnym rodicom, co dava moznost nie len vypocut si tento plan, ale najma pytat sa na vsetko, co nas zaujma ohladom dopadov zriadenia skolky na skolu. Plan by mal obsahovat detaily k poctu tried, hodnotenie kapacitnych potrieb skoly na triedy a ucebne do buducnosti, plan pripadneho rusenia odbornych ucebni, navysovania poctu ziakov v triedach alebo zlucovania tried. Urcite by bolo dobre pozriet si aj priestory, ktore by mali byt upravene na triedy. A samozrejme, ako bude fungovat organizacia vyucovania, delenie tried,.....
Pondelkove rano je teda klucovy moment, ktory rozhodne o tom, ci budeme pokracovat dalej s cielom dosiahnut odlozenie hlasovania o najomnej zmluve na Mestskom zastupitelstve.
Aby som nezabudol, dakujem velmi pekne vsetkym, ze nasa peticia ma za taky kratky cas uz naozaj vela podpisov, teda skutocnu vahu a nikto uz nemoze (teda aby som sa vratil do reality "nemal by":) ignorovat nas nazor.
Michal Jaloviar

Michal Jaloviar

MIMORIADNÉ OTVORENÉ ZASADNUTIE RADY RODIČOV pri ZŠ LICHARDOVA 24

2014-02-01 18:06:46

Dobry den/Ahojte,
na ziadost Rady rodicov posielam oznamenie nizsie.
Michal Jaloviar


Vážení rodičia,
vzhľadom na mimoriadne okolnosti súvisiace s prebiehajúcou petíciou a nové informácie ohľadom zriadenia MŠ v priestoroch našej ZŠ nad jedálňou, ktoré nám až doteraz známe neboli, ako aj vzhľadom na prejednávanie tejto otázky na zasadnutí mestského zastupiteľstva Žilina v pondelok 3.2.2014

týmto zvolávame

MIMORIADNÉ OTVORENÉ ZASADNUTIE RADY RODIČOV pri ZŠ LICHARDOVA 24
na pondelok 03.02.2014 o 07,30 v priestoroch auly.

Viera Hanuliaková, podpredsedkyňa RR, Bohumil Zábojník, podpredseda RR, Darina Jarinová, Katarína Matejíčková

Mj

Čo sa zatiaľ udialo a ďalšie kroky

2014-01-31 15:16:43

Dobrý deň/Ahojte,

chcem vás informovať o aktuálnej situácii.

Pravdepodobne viacerí sme boli včera zaskočení a nahnevaní spôsobom nekomunikácie s rodičmi ohľadom plánu zriadenia škôlky nad jedálňou. Iniciatíva dostať poriadnu odpoveď na otázku aké bude mať dopady zriadenie tejto škôlky na fungovanie školy vznikla v 5.B a ďakujem všetkým, ktorí ste sa pridali. Je pravdou, že informácie o zriadení škôlky boli na Rade školy a Rade rodičov už skôr, no diskusia sa odkladala až na 30.1.. Problém je, že štandardnou cestou už do hlasovania 3.2. nevieme urobiť nič a napriek vyjadrenému nesúhlasu Rady rodičov so škôlkou, o ktorom informovala pani riaditeľka 10.12. na Rade školy, nebol uskutočnený žiadny oficiálny krok na riešenie.

Od dneška sa snažíme rôznymi cestami dostať k maximálnemu počtu rodičov informáciu o on-line petícii (info e-mailom, písomná informácia v škole, zdieľanie medzi rodičmi). Cieľom je získať čo najviac podpisov pre prípad, že budeme naozaj musieť túto tému riešiť na pôde Mestského zastupiteľstva, ktoré má v pondelok poobede hlasovať o prenájme priestorov pre škôlku.

Včera a dnes boli kontaktovaní viacerí poslanci Mestského zastupiteľstva a informovaní o situácii.

Včera večer som poslal žiadosť o stretnutie s vedúcou odboru školstva na meste, p. Mgr. Zapletajovou, čo sa napokon aj po viacerých mejloch v priebehu doobedia podarilo. V zložení Jarinová, Seidlová a Jaloviar sme sa dozvedeli, že do dnešného dňa mesto dostávalo zo školy informácie, že je všetko v poriadku a všetci so zámerom súhlasia. Vinu za nedostatočnú komunikáciu posúvajú na úroveň štatutára školy. Záujmom mesta je vytvoriť nové miesta pre škôlkárov a toto je pre mesto príležitosť ako to urobiť bez potreby financovania z ich strany. My sme hovorili hlavne o tom, že máme obavu ako bude zabezpečený vyučovací proces, keď škola potrebuje ďalších minimálne 5 tried do budúcnosti (na prvom stupni sú po 3 triedy, pribudne technické vyučovanie,...). No a k tomu pribudne potreba presťahovať 3 triedy kvôli škôlke.....

Oceňujem celkom konštruktívnu debatu, ktorej výsledkom bolo, že jedinou možnosťou je, že Rada školy požiada pani riaditeľku školy o prípravu detailného plánu ako bude vyzerať organizácia školy v podmienkach po vytvorení škôlky a ako sa vysporiada aj s požiadavkami na nové triedy v najbližších rokoch. V tomto pláne bude popísané aj to, ako sa bude diať delenie tried a výučba v odborných učebniach, zlučovanie tried, ďalšie rušenie odborných učební, v ktorých priestoroch budú vytvorené nové triedy a pod.. Termín pre predloženie Rade školy bude pondelok 8.00 h (podľa poslednej informácie).

Na základe tohto detailného vysvetlenia môžu potom nastať 2 možnosti:

1. Pani riaditeľka nás presvedčí, že naše obavy boli úplne zbytočné, lebo sme nemali dostatočnú informáciu a žiaci na ZŠ Lichardovej nebudú negatívne ovplyvnení vznikom škôlky. V tomto prípade naša iniciatíva skončí a môžeme byť spokojní, že je všetko s o.k. ...... a samozrejme bude treba vylepšiť prácu a komunikáciu v Rade školy, Rade rodičov a vedení školy.

2. Pani riaditeľka nás nepresvedčí, budeme naďalej vidieť hrozbu, že vyučovací proces bude menej kvalitný, že zámer nie je domyslený a na školu to bude mať negatívne dôsledky. V tomto prípade nám ostáva jedine aktivovať všetkých poslancov a zúčastniť sa na Mestskom zastupiteľstve a snažiť sa o odloženie hlasovania.

Od Rady školy by som mal dostať preposlaný tento dokument, tak využijem tiež tento kanál na posunutie ostatným rodičom v pondelok čo najskôr. Asi sa nebude môcť zohľadniť názor každého a finálne rozhodnutie bude musieť urobiť Rada školy, no budem rád ak vyjadríte potom svoj názor (demokracia je diktatúra väčšiny:)

Ešte raz ďakujem, že nie sme ľahostajní a dúfam, že to celé dopadne dobre pre školu a v prospech jej žiakov.

Michal Jaloviar


Mj



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.