Za zrušenie preletov a tréningových letov vojenských a iných helikoptér nad Mestom Košice - so zameraním na MČ - Barca a ďalšie dotknuté oblasti (nad intravilánom obce)

Kontaktujte autora petície

Stretnutie starostov obcí s predstaviteľmi STA

2020-09-17 17:24:11

na základe verejne dostupného článku https://kosice.korzar.sme.sk/c/22490329/treningova-akademia-tvrdi-ze-chce-zmierit-dopad-hluku-z-vrtulnikov.html / https://www.topky.sk/cl/10/1971481/STA-chce-zmiernit-dosah-leteckeho-vycviku-na-ludi--riesenie-hlada-so-starostami dávame na zváženie možnosť všetkým občanom dotknutých oblastí, ktorí podporili túto petíciu, aby oslovili a vyzvali starostov svojich obcí o poskytnutie informácie o čase a mieste konania tohto stretnutia starostov obcí a predstaviteľov STA, a o prípadnej možnosti tohto stretnutia sa osobne zúčastniť.

JUDr. Jaroslav Čollák, PhD.

Plnomocenstvo na zastupovanie v súdnom konaní - podpora hromadnej žaloby (návrhu na vydanie neodkladného opatrenia)

2020-08-12 21:56:57

V mene advokátskej kancelárie ČOLLÁK & PARTNERI advokátska kancelária s.r.o. prosím všetkých ochotných obyvateľov, ktorí by sa chceli pripojiť ku hromadnému návrhu na vydanie neodkladného opatrenia na súd - vo veci zákazu činnosti leteckej činnosti obchodnej spoločnosti Slovak training academy s.r.o / Heli company s.r.o. po 22:00 hod. vzhľadom na existenciu Všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice č. 67 zo dňa 29.1.2004, ktoré takéto činnosti zreteľne zakazuje, aby nás kontaktovali na adrese sekretariat@ak-kosice.sk pre účely následného zaslania plnomocenstva na zastupovanie v súdnom konaní a pripojenia sa k už dnes existujúcim klientom.

Naša advokátska kancelária poskytne právne služby v tejto veci pro bono, tzn. bez nároku na odmenu. Uhradenie súdneho poplatku bude hradené z prostriedkov našej advokátskej kancelárie.

Prosím rovnako o zdieľanie tejto výzvy.

www.ak-kosice.sk
advokát a konateľ

Stanovisko Ministerstva

2020-08-12 21:37:34

„MDV na základe už skôr doručeného podnetu požiadalo o stanovisko Dopravný úrad, ktorý v tomto prípade vydáva povolenie, a zároveň požiadalo o vyjadrenie aj Letisko Košice – Airport Košice,“ uviedla v utorok pre Korzár Lucia Čukanová z oddelenie pre komunikáciu s médiami rezortu dopravy.

Ministerstvo takisto prostredníctvom Útvaru vedúceho hygienika rezortu aktuálne vyzvalo Heli Company ako prevádzkovateľa zdroja hluku a vibrácií, aby sa v stanovenej lehote vyjadrila k podnetom na rušenie nočného pokoja od 22.00 do 6.00 hod. spôsobeného hlučnými preletmi výcvikových vrtuľníkov ponad obytné územie Košíc.

Čítajte viac: https://kosice.korzar.sme.sk/c/22465545/vrtulniky-v-kosiciach-stat-preveruje-prevadzkovatela-hluku-a-vibracii.html?ref=tab

JUDr. Jaroslav Čollák, PhD.

Predžalobná výzva spoločnosti STA a podnety na prešetrenie stavu

2020-08-12 21:36:02

KOŠICE, PREŠOV. Spor obyvateľov pre obťažovanie hlukom vrtuľníkov so súkromným výcvikovým strediskom pilotov Slovak Training Academy (STA) v Košiciach vstupuje po sťažnostiach a petícii do právnej roviny.

Akadémii bola doručená predžalobná výzva

Advokátska kancelária Čollák & partneri zaslala koncom júla spoločnosti STA predžalobnú výzvu na upustenie od protiprávneho konania.

„Na základe konzultácií s mnohými Košičanmi sme vyzvali STA, aby okamžite prestala vykonávať leteckú činnosť predovšetkým v čase nočného pokoja po 22. hodine. Dali sme jej na vedomie, že ak sa tak nestane, môžu byť v zmysle poverenia od našich klientov voči nej iniciované súdne, správne i priestupkové konanie, ale aj konanie o vydanie neodkladného opatrenia,“ uviedol advokát Jaroslav Čollák.

Čítajte viac: https://kosice.korzar.sme.sk/c/22464416/vycvik-vojenskych-pilotov-obmedzuju-sukromnik-si-lieta-aj-v-noci.html

JUDr. Jaroslav Čollák, PhD.

Informácia: podniknuté právne kroky - ČOLLÁK & PARTNERI advokátska kancelária s.r.o.

2020-07-30 13:31:24

Dňa 29.7.2020 naša advokátska kancelária, po vykonanej právnej analýze relevantných dokumentov a všeobecne záväzných právnych predpisov naformulovala a vyexpedovala obchodnej spoločnosti Slovak training academy s.r.o. predžalobnú výzvu, v ktorej sme v mene klientov vyzvali túto obchodnú spoločnosť na bezodkladné upustenie od opakovaného porušovania nočného kľudu, a v ktorej sme upozornili túto spoločnosť na ďalšie porušenia relevantných zákonov. Okrem uvedeného, predžalobnú výzvu sme zaslali na vedomie všetkým nižšie uvedeným subjektom s detailným prípisom, akého porušenia všeobecne záväzného predpisu, a akým postupom sa mohli tieto subjekty previniť, ak umožnili - alebo odsúhlasili - lety tejto súkromnej spoločnosti po 22:00 hodine nad zastavanou časťou obce a to bez akýchkoľvek obmedzení.

Do pozornosti dávame skutočnosť, že Slovenská republika bola zažalovaná Európskou komisiou, pretože Slovenská republika nezmapovala hluk a nevypracovala príslušné akčné plány v boji proti tzv. environmentálnemu hluku. EK pripomína, že hluk spôsobuje ischemickú chorobu srdca, poruchy spánku a kognitívneho systému a stres. Preto sa v pravidlách EÚ o hluku od členských štátov vyžaduje, aby prijali mapy znázorňujúce miesta so škodlivým hlukom vo veľkých aglomeráciách alebo v okolí hlavných železničných tratí, ciest a letísk. Občania a orgány na základe týchto máp určia opatrenia v akčnom pláne na zníženie hluku škodlivého pre zdravie alebo na zabránenie jeho škodlivému účinku. Slovensko podľa správy EK nevypracovalo akčné plány pre 445 väčších úsekov hlavných ciest (z celkového počtu 622) a pre žiaden zo 16 úsekov hlavných železničných tratí.Hluk spôsobený cestnou, železničnou a leteckou dopravou je po znečistení ovzdušia druhou hlavnou príčinou predčasných úmrtí. Podľa odhadov EK hluk vedie ročne v Európe k 12.000 predčasným úmrtiam a prispieva k 48.000 nových prípadov ischemickej choroby srdca, čo je spôsobené zúžením srdcových tepien. Podľa tých istých odhadov z dôvodu nadmerného hluku okolo 6,5 milióna ľudí v EÚ trpí ťažkou chronickou poruchou spánku.

Za týchto skutočností, vydanie povolenia alebo umožnenie lietania súkromnej spoločnosti nad zastavaným územím obce bez akýchkoľvek obmedzení, ak takéto boli vydané, alebo ak boli vydané spôsobom umožňujúcim prevádzkovanie leteckej činnosti po 22:00 je neakceptovateľným zásahom do práva na súkromie, zdravie, rodinný život a do ďalších práv členob občianskej spoločnosti. V predžalobnej výzve sme okrem iného uviedli:

"Nad rámec nevyhnutnej predžalobnej komunikácie uvádzame, že v slušnej a kultúrnej spoločnosti 21. storočia v roku 2020 je neslýchané a celospoločensky neprípustné, aby Vaša obchodná spoločnosť, v rámci trendu neustáleho európskeho a celosvetového zvyšovania sociálnej zodpovednosti národných ale aj nadnárodných korporácií (social responsibility) vo svojich mediálnych výstupoch neustále zavádzala verejnosť a občiansku spoločnosť tvrdeniami o nevykonávaní leteckej činnosti po 22:00 hodine, ktoré sa pri skutočnom a reálnom výkone a kontrole Vašej činnosti nezakladajú na pravde, a výkon Vašej činnosti je preukázateľne v priamom rozpore s Vašimi korporátnymi tvrdeniami. Niekoľko desiatok podkladov, ktorými disponuje naša advokátska kancelária je dôkazom, že z Vašej strany dochádza ku klamaniu občianskej verejnosti, a k neuvádzaniu pravdivých skutočností. Okrem uvedeného, Vaša spoločnosť bola viackrát vyzývaná zo strany dotknutých subjektov na upustenie od porušovania predpisov predovšetkým porušovaním nočného kľudu, no k náprave z Vašej strany ani po viac ako roku a pol nedošlo. To je prejavom Vášho jednoznačného úmyslu konať v rozpore s právnymi predpismi, pričom sa nemôže jednať len o Vami tvrdené „ojedinelé situácie“. Správanie sa Vašej obchodnej spoločnosti je po tejto stránke maximálne nekorektné."

Predžalobná výzva bola zaslaná na vedomie:

• Mesto Košice – primátor mesta Košice, Ing. Jaroslav Polaček.
  • Poslanci mestského zastupiteľstva mesta Košice, centrálne.
  • Letisko Košice – Airport Košice a.s.
  • Dopravný úrad Slovenskej republiky.
  • Ministerstvo obrany Slovenskej republiky – minister obrany, Ján Naď.
  • Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky – minister dopravy, Ing. Ján Doležaj.
  • Ministerstvo životného prostredia SR – minister Ján Budaj.
  • Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD.
  • Predseda vlády Slovenskej republiky, Igor Matovič.
  • Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR - Veronika Remišová.

Bližšie informácie: na www.ak-kosice.sk, prípadne emailom na jaroslav.collak@ak-kosice.sk.

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.