Za zrušenie plánovanej zmeny v cestovných poriadkoch prímestských autobusov

Kontaktujte autora petície

PO STRETNUTÍ BSK/BID SO ZÁSTUPCAMI OBCÍ 22/08

2018-08-22 11:19:45

Dnešné stretnutie na pôde Bratislavského samosprávneho kraja jasne ukázalo, že nový cestovný poriadok nepriniesol zlepšenie, ale zhoršenie dopravnej obslužnosti. Zhoršenie dopravy sa prejavilo nielen v okolí Senca, ale aj Pezinka, Malaciek či Rohožníka. Nový cestovný poriadok komplikuje dochádzanie do škôl nielen do Bratislavy, ale aj do Senca, Pezinka a dokonca z dotknutých obcí aj do Trnavy. Navonok pozitívom dnešného stretnutia bolo, že sa zástupcovia obcí sa mohli vyjadriť, čo sa reálne od 19. augusta udialo s dopravnou obslužnosťou. Hoci na stretnutí boli okrem BSK a BID aj zástupcovia Slovak lines, ŽSSK, ŽSR, prítomní nedostali žiadnu konkrétnu odpoveď na potrebu riešenia ich zhoršenej situácie. Organizovanie ďalších pracovných skupín po okresoch je len odďaľovaním nevyhnutného riešenia. Spolu so signatármi petície za zachovanie prímestskej dopravy v súlade s pôvodným cestovným poriadkom ako aj so signatármi podobnej petície v Pezinku žiadame návrat k pôvodnému cestovnému poriadku a vyriešenie úzkych hrdiel dopravy kraja pred tým, ako príde k ďalšej zmene v doprave v decembri. 

Svoje skúsenosti s dopravou po novom môžete posielať sem, ale aj svojim starostom a na info@bid.sk 

O ďalších krokoch budeme informovať v nasledujúcich dňoch.


Ľubomír Tuchscher

NOVÝ CESTOVNÝ PORIADOK ZAČAL PLATIŤ

2018-08-20 06:59:48

Na úvod jeden osobný obraz. Ešte v sobotu večer som šiel z Kráľovej do Senca do amfiteátra. Bolo krátko po ôsmej večer. Keď sme sa priblížili k železničnému priecestiu, rampy išli dole. Z opačnej strany sa de facto s padajúcimi závormi sa od mesta postavila v protismere sanitka so zapnutými majákmi. Logicky nemohla prejsť. Prešiel jeden medzinárodný rýchlik a dva nákladné vlaky a uplynulo osem minút. Osem minút navyše, ktoré by mohli byť pri záchrane života rozhodujúce. Aj to je dôvod, pre ktorý je viac než potrebné riešiť problém so železničným priecestím. Tým priecestím, ktoré je úzkym hrdlom pri novom syséme dopravnej obslužnosti, keď celý región musí prechádzať cez toto jedno miesto, aby sa dostali do Bratislavy.

Za posledné dni som počul o viacerých konkrétnych problémoch v doprave ešte v čase platnosti súčasného cestovného poriadku a z reálnych obáv, čo prinesie ten nový.

Od nedele sa to všetko stalo realitou. Skončili sa priame autobusové spojenia s Bratislavou. V stredu nás čaká veľké rokovanie na kraji za účasti všetkých dôležitých v rámci dopravnej obslužnosti. Ak môžete, upozornite na dôležitosť tohto podujatia svojich starostov a primátorov, pretože na tom predchádzajúcom bola účasť viac než zúfalá.

Zároveň vás chcem požiadať o vaše skúsenosti s tým, ako ste počas týchto dní cestovali, aby si kompetentní uvedomil, že s tým treba niečo robiť. Mám za to, že nás budú počúvať. Zároveň ďakujem aj za ďalšie šírenie tejto petície. 

Ideme ďalej, nevzdávame to.


Ľubomír Tuchscher

ZOSTÁVA 5 DNÍ

2018-08-14 12:50:01

Priatelia, 

máme za sebou stretnutie s kompetentními na Slovak Lines a pred sebou stretnutie s vedením BID. S plnou vážnosťou si dovoľujeme tvrdiť, že je tu stále šanca zrušiť plánovanú zmenu cestovného poriadku a venovať maximálne úsilie na to, aby pri nastavení nového cestovného poriadku mohli byť vychytané problémy, ktoré si zjavne tvorcovia nového cestovného poriadku neuvedomujú. Rovnako sa ukazuje, že negatívny dopad nového cestovného poriadku bude v rádovo desiatkach tisíc obyvateľov Bratislavského kraja a situáciu je potrebné riešiť nielen s prevádzkovateľom autobusovej dopravy, ale aj s ŽSR, ŽSSK a ďalšími.

Pre vašu informáciu, v stredu 15. augusta je o 10:00 plánovaná tlačová konferencia na Autobusovej stanici Mlynské nivy za účasti predsedu VÚC, primátora Bratislavy, šéfky BID a GR Slovak Lines. 

Nechceme robiť humbuk, ale je potrebné, aby náš hlas bol vypočutý. Spoliehame sa na to, že prisľúbené stretnutie s vedením BID povedie k zlepšeniu očakávanej katastrofy.

Zároveň sme dostali pozvánku na stretnutie vedenia BSK a BID so starostami na budúci týždeň. Kontaktujte prosím svojich starostov a tlmočte im svoje skúsenosti s dopravou (možno niektorí z nich roky nesedeli v autobuse a nevedia, čo denne zažívate na ceste do práce alebo do školy), aby sa na toto stretnutie nevykašľali, ale aby tlmočili vaše problémy tým, ktorí majú možnosť veci zmeniť.

Neprepadajme skepse. Veci sú v stave riešenia. Vďaka za každý jeden podpis. Je nás tu už viac ako 600. Ale ak máte možnosť, šírte povedomie o tejto petícii. 

S úctou,

Lubomir Tuchscher

predseda petičného výboru

PS: Fyzickú petíciu sme zatiaľ nerobili, lebo stále nemáme jasný výklad toho, ako postupovať v súlade s GDPR. O výklad sme požiadali Úrad na ochranu osobných údajov (zatiaľ bez odozvy) a Via Juris, ktorým ďakujeme za tipy.


Ľubomír Tuchscher

ZOSTÁVA 10 DNÍ

2018-08-09 13:48:03

Dobrý deň, 

zdá sa, že nás okrem hromženia na sociálnych sieťach, autobusových zastávkach či krčmách, čakajú rozhovory s kompetentnými. Petícia vznikla s ohľadom na dopad na linku 659, ale ukazuje sa, že dotknutých liniek a tým pádom obcí je oveľa viac. Preto prosím vaše podnety s pohľadom na dopady na ostatné smery, ktoré sme zatiaľ nemali podchytené. 

Pre chystané rokovania som otvorený pribrať do petičného výboru dobrovoľníkov pod podmienkami
1. vie reálne pomenovať problém s dopadom na dopravu v jeho regióne a je ochotný konštruktívnej diskusie (chcem veci riešiť, nechcem sa ísť s niekým hádať)
2. je ochotný zúčastňovať sa rokovaní s kompetentnými v Bratislave aj počas pracovného času
3. NEMÁ ambíciu kandidovať na primátora alebo starostu v nadchádzajúcich voľbách
4. nepracuje na kampani pre plánovaného kandidáta
5. je pripravený pomôcť s rozširovaním petičných hárkov nielen vo svojej obci
Primárnou požiadavkou je zrušenie plánovanej zmeny v cestovných poriadkoch prímestských autobusov s tým, aby autobusy až do dosiahnutia spoločenskej zhody premávali podľa v súčasnosti platného cestovného poriadku. 

Do platnosti nového cestovného poriadku zostáva posledných 10 dní.

Vopred Ďakujem za vaše podnety.
L.T.


Ľubomír Tuchscher

Aktualizácia 8. augusta 2018

2018-08-08 08:50:15

Do popisu peticie doplnené, že uvedený cestovný poriadok vychádza z priamej objednávky Bratislavskeho samospravného kraja a doplnená aj obec Jelka. 

Pod peticiou je podpisanych prvých 300 osob elektronicky (niekoľko podpisov nebolo akceptovanych pre chybu v emailovej adrese) a pripravujeme peticne harky pre fyzicke podpisy priamo v obciach. V pripade, ak by ste chceli pomoct s distribuciou peticnych harkov vo vasich obciach, dajte vediet na kontakte vyhlasovatela peticie.


Ľubomír Tuchscher



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.