Situácia v zariadeniach sociálnych služieb a požiadavky občanov

Preto je petičný hárok potrebné vytlačiť obojstranne >>TU>> a vyplnený s podpismi poslať na adresu zväzu.
ĎAKUJEME)

My občania Slovenskej republiky žiadame:

• 1. Zvýšenie platov všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb.
    Žiadame Úrad vlády Slovenskej republiky o zosúladenie stupníc platových taríf v zákone č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme s výškou minimálnych mzdových nárokov podľa Zákonníka práce.

Priemerný plat zamestnancov dosahuje len 70% z priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Mnohé pracovné pozície sú odmeňované iba na úrovni minimálnej mzdy. Niekoľko rokov trvajúce rokovania s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a s vyššími územnými celkami boli neúspešné.

• 2. Finančnú kompenzáciu za zvýšenú fyzickú a psychickú pracovnú záťaž zamestnancov zariadení sociálnych služieb. Žiadame Úrad vlády Slovenskej republiky a Národnú radu Slovenskej republiky o legislatívnu úpravu finančnej kompenzácie za zvýšenú fyzickú a psychickú pracovnú záťaž zamestnancov zariadení sociálnych služieb.

Psychická pracovná a fyzická záťaž sa týka všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb. Vyplýva to z ich zodpovednosti za zdravie i život prijímateľov sociálnych služieb. Veľkou záťažou na psychiku je nepretržité pôsobenie ľudského utrpenia, bolesti, bezmocnosť, čo súvisí so skladbou klientov sociálnych služieb. Pri činnosti zamestnancov dochádza aj k nadmernej fyzickej záťaži pri dvíhaní a manipulácii s klientmi, pri práci v nevhodných a vynútených pracovných polohách. Za svoju prácu, ktorá je nenahraditeľná a čím ďalej potrebnejšia sa týmto zamestnancom na Slovensku nedostáva ani spoločenského ani finančného ocenenia.

• 3. Prepojenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti. Žiadame Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR o legislatívnu úpravu povinnosti zdravotných poisťovní uhradiť zariadeniam sociálnych služieb všetky výkony ošetrovateľskej starostlivosti.

Petíciu zostavil petičný výbor:

Mgr. Anton Szalay, Bieloruská 11, 821 06 Bratislava, osoba určená na styk s orgánmi verejnej správy, Bc. Jana Prčová, Hrady 310, 027 32 Zuberec, PhDr. Margita Kostúriková, I. Houdeka 1876/50, 03401 Ružomberok, Bc. Martina Bondová, SNP 207/76, 03901 Turčianske Teplice, Mgr. Renáta Biskadská, Zámocká 42, 901 01 Malacky.

Fyzická osoba svojím podpisom na tejto petícii v súlade so zákonom č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov v platnom znení, udeľuje súhlas petičnému výboru na spracovanie poskytnutých osobných údajov výlučne na účely súvisiace s podaním petície.

LINKA na www.sozzass.sk

LINKA na petičný hárok v PDF >>TU>>
(Petícia cez internet je orientačná, platné podľa zákona sú len fyzicky podpísané hárky, overené a odovzdané. Preto je petičný hárok potrebné vytlačiť obojstranne a vyplnený s podpismi poslať na adresu zväzu. ĎAKUJEME)

SLOVENSKÝ ODBOROVÝ ZVÄZ ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNYCH SLUŽIEB, Vajnorská 1, 815 70 BRATISLAVA    Kontaktujte autora petície