Podporte udelenie výnimky pre prípravok KENTAUR 5 G

Vážený pestovateľ,

Na Slovensku po zákaze troch účinných látok zo skupiny neonikotinoidov (clothianidin, thiamethoxam a imidacloprid) od roku 2013 chýbajú autorizované prípravky na ochranu rastlín pre kontrolu pôdnych škodcov ako sú drôtovce (larvy kováčikov), pandravy (larvy chrústov), prípadne iných pôdnych škodcov v plodinách ako sú kukurica, slnečnica, zemiaky a v mnohých druhoch zeleniny.

Spoločnosť Arysta LifeScience sa vždy snaží vychádzať v ústrety požiadavkám pestovateľov na kvalitné a ekonomicky výhodné riešenia ochrany poľnohospodárskych porastov. Preto vynaložila nemalé úsilie, aby v roku 2015 zabezpečila pestovateľom dostupnosť riešenia ochrany proti uvedeným škodcom. Ministerstvo pôdohospodárstva na základe požiadavky spoločnosti Arysta LifeScience vydalo v r. 2015 výnimku pre prípravok na ochranu rastlín KENTAUR 5 G (Chlorpyrifos, 50 g/kg) pre jeho použitie pri mimoriadnych situáciách. Vďaka tejto výnimke mohlo množstvo farmárov na Slovensku úspešne zvládnuť ochranu mladých klíčiacich rastlín proti nebezpečným pôdnym škodcom.

Táto výnimka však bola udelená iba na obmedzenú dobu od 1.marca do 28. júna 2015. Kým nie je oficiálne autorizovaný žiadny prípravok na pôdnu dezinfekciu, je proti zmieneným škodcom jediným riešením pre farmárov na rok 2016 opätovné povolenie použitia prípravku KENTAUR 5 G na základe vydania výnimky Ministerstva pôdohospodárstva.

Preto Vás chceme požiadať o Vašu podporu pre udelenie tejto výnimky aj pre rok 2016.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kedves termelő,

Miután Szlovákiában betíltották a neonikotinoid tipusú hatóanyagokat (klotianidin, tiametoxam és imidakioprid) 2013-tól hiányoznak a kukorica, napraforgó, burgonya, valamint egyéb zöldségfélek talajlakó kártevők (drótféreg, cserebogár pajor) elleni védelmet szolgáló ilyen tipusú csávázásra is aklalmazott hatóanyagok.

Az Arysta LifeScience Slovakia s.r.o., igyekszik a termelők igényeit figyelembe venni és olyan növényvédő szereket kínálni, amelyek hatékonyan segítik a termelők követelményeit, valamint minőségi és költséghatékony megoldást nyújtani a mezőgazdasági termesztésbe. Ezért 2015-ben jelentős erőfeszítéseket fordított arra, hogy biztosítsa a rendelkezésére álló megoldásokat a talajlakó kártevők ellen.

Mezőgazdasági Minisztérium 2015-ben az Arysta LifeScience Slovakia k.f.t kérésére egyedi engedélyt adott ki a KENTAUR 5 G (klórpirifosz, 50 g / kg) felhasználására. Ezen kivételnek köszönhetően a szlovák mezőgazdasági termelők sikeresen tudtak védekezni a csírázó növényekben kárt okozó talajlakó kártevők ellen.

Ez az egyedi engedély azonban csak korlátozott időre: 2015 március 1-től - június 28-ig volt hatályban.   Amíg hivatalosan nincs engedélyezve talajfertőtlenísre szánt szer, az említett kártevők ellen az egyetlen megoldás, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium 2016-ra ismét „egyedi engedélyt” adjon ki a KENTAUR 5 G számára.

Ezért szeretnénk megkérni Önt, hogy támogatásával felyezze ki ezen engedély jóváhagyását a 2016-os évre is.