Viac umenia do Domu umenia

Quoted post

Návštevník

#10 Pripomienka

2016-04-03 17:39

Vážený pán Macek.

Mal by som komentár iba k jednému bodu a to je fakt čo  Kunsthalle Bratislava robí pre umenie. Je ľahké tvrdiť že ľudia nemajú vzťah k umeniu, že mu nerozumejú, že ho malo vyhladavaju. No pri dlhšom skúmaní by sme zistili že tento vzťah je potrebný budovať už od malička, a práve v tomto období žiadne systematické budovanie vzťahu na slovenských školách nie je. V západných krajinach, kde vzťah umenia je lepšií môžeme vidieť niekoľko aktivít a programov, ktoré ponúkajú galérie uz pre deti. 

Podobné aktivity ako ste už v peticií spomínali má aj Kunsthalle, aktivity pre školkarov, mamičky z deťmi, stredoskolakov či experimentálne umenie aj pre vysokoskolakov. Vo vašom texte znie návšteva škôlkarov, dehonestujuco, ako keby vôbec neboli relevantný návštevníci galérii. A práve by som týmto mladým návštevníkom pripisoval naopak dolezitost. Aj tieto zásluhy má Čarný na tom. 

Diváka nezaujímajú Vaše osobné problémy a hádky. Vaša neobjektívna zaujatosť voči Kunsthalle iba škodí umeniu, a jeho vzťahu k dívakoví, zastavuje rozvíjanie sa umenia na slovensku, pretože Vy ste napísali petíciu. Pýtam sa mohol by pán Čarný spísať petíciu viac umenia do sedf? Ustál by sedf v jeho sčitaniu návštevníkov? Dáva naopak priestor sedf fotografickým súčastným inštalácia? No nespravil to, emócie a osobnu zaujatosť potlačil kvoli vacsiemu posolstvu, a zodpovednosti ktorú má voči divákovi a umeniu ako takému. Nesnažím sa idealizovať pána Čarného, iba som chcel poukázať aj na jeho zásluhy a krivdu ktorú ste na neho vzniesli.

 

Replies

vaclav macek

#11 Re: Pripomienka

2016-04-13 14:26:23

#10: Návštevník - Pripomienka 

 Vážený pán návštevník/návštevníčka,

ak niekto škodí umeniu, tak dnešné vedenie Kunsthalle. Problém totiž spočíva nie v tom, že KHB volá do výstavných priestorov deti zo škôlok a škôl, ale v tom, že jediný veľký výstavný priestor v centre Bratislavy vedenie KHB vyhradilo len jednému typu súčasného umenia. O výchovu detí k pochopeniu súčasného umenia sa dlhodobo usiluje aj Bibiana, aj SNG, aj GMB, keď pribudlo aj KHB, tak je to jedno ďalšie ohnivko v rade. V tom nie je skutočne problém, ja som len upozornil, na to, že ak mimo organizovanej návštevy detí príde do KHB za celý deň sedem či sedemnásť ľudí, tak je to podľa mňa zásadná chyba. Štátna investícia vo výške 300.000e za rok sa mi preto zdá mrhaním a nápravu vidím nie v jej likvidácii, ale vo výmene vedenia, ktoré spolu s výchovou  detí dokáže pripraviť program tak, aby sa návštevnosť denne pohybovala aspoň okolo 50ľudí a aby sa súčasné umenie mohlo prezentovať v celej šírke a nielen v jeho neokonceptuálnom šate.