Za zachovanie Mestskej časti Košice-Myslava


Hosť

/ #2 Re: Otazky

2016-02-02 21:37

#1: - Otazky 

  1. Za všetky kompetencie spomeniem jednu využitú. Myslava bola účastníkom konania pri prieskume uránového ložiska na Jahodnej-Kuriškovej. Jej negatívne stanovisko s odvolaním sa na vlastný územný plán (tiež dôležitá kompetencia) prispelo k tomu, že prieskum o ďalších 10 rokov ministerstvo nepovolilo, čo môže viesť k definitívnemu zastaveniu uránu. Starosta je štatutár mestskej časti. Bez jeho podpisu nie je platný žiaden dokument, žiadna zmluva, žiadne uznesenie miestneho zastupiteľstva. Čiže môže zabrániť plytvaniu rozpočtu. Starosta zvoláva zastupiteľstvo, predkladá program a uznesenia. Starosta môže záujmy MČ presadzovať v Rade starostov. Ale nechcite odo mňa, aby som Vám odpovedal vyčerpávajúco – na to si pozrite Zákon o meste Košice a Štatút mesta Košice. Pre mňa aj mnou vymenované kompetencie stačia na jednoznačné rozhodnutie. K Myslave sa nepripojí ani Luník IX ani KVP, môže to byť iba opačne. A v tom prípade minoritná Myslava zanikne aj administratívne aj kompetenciami. „Naším“ starostom bude starosta Luníka IX alebo KVP so sídlom tamtiež, obdobne aj naši poslanci. Kandidáti z Myslavy budú vo voľbách takmer isto prehlasovaní.

2. Myslavu by už nebolo vhodné deliť na menšie časti, lebo je relatívne homogénna a ľudia majú podobné potreby. Ale z rovnakého dôvodu tiež nie je vhodné Myslavu spájať s nehomogénnymi sídliskami. 

 3. Zlúčením so spomenutými sídliskami Myslava ušetrí nielen na poslancoch a starostovi, ale ešte viac na výdavkoch z rozpočtu novovzniknutej mestskej časti, lebo peniaze do Myslavy „cudzí“ starosta nenavrhne a „cudzí“ poslanci neschvália. Finančné výdavky a možno aj chaos bude čakať kataster pri hromadnom prečíslovávaní parciel a súpisných čísel domov. Ale pozabudli ste na seba, Vaša starosť bude taktiež výmena súpisného čísla na dome, výmena občianskeho preukazu, ....

4. Táto petícia je vynútená a rieši len aktuálny záujem na direktívnom zlučovaní rozhodnutím zhora. Možnosť úplného odlúčenia sa od Košíc zostane do budúcnosti otvorená iba v prípade zachovania Myslavy ako mestskej časti a za podmienky, že tomu nezamedzí zmenený Zákon o meste Košice. Pri akomkoľvek zlúčení úplné osamostatnenie Myslavy nebude možné, len celej novovzniknutej MČ.

5. Zrejme áno. Ale momentálne je to len hypotetická otázka, pretože teraz sa nerieši osamostatnenie Myslavy.

Ďakujem za vecné otázky

Rozhodnutý člen petičného výboru